Hlavní obsah

Policie jde po těch, kdo uplatili soudce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie se nyní po obvinění dvou litoměřických trestních soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka zaměřili podle informací Práva ve svém vyšetřování na osoby, které muže v taláru měly uplácet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

S největší pravděpodobností jde o lidi, jejichž trestní kauzy soudci v minulosti projednávali. Naopak mezi podezřelými, které by detektivové rádi v nejbližší době dostali za mříže, zatím není podle informací Práva žádný další soudce či justiční činitel.

To ostatně nepřímo potvrzuje i náměstkyně ústeckých krajských žalobců Lenka Bradáčová, která má kauzu na starosti.

„Ke skutkům ani k podezřelým osobám se nebudu vyjadřovat. Mohu říct ale to, že dedukce některých médií, že budou mít pouta na rukou další soudci, je dedukce naprosto špatná,“ řekla v úterý Právu Bradáčová.

Odhalil případ, ale odchází

Vrásky na čele však Bradáčové dělá úplně jiná věc. Klíčový detektiv, díky kterému se policii podařilo možnou korupci v severočeské justici rozkrýt, i jeho nadřízený odcházejí ze sboru.

Oním detektivem je plukovník Petr Vincenz, který v době odhalení údajné korupce u litoměřického soudu působil v ústecké pobočce protikorupční policie. Tu tehdy vedl Jiří Veselý, který je druhým z elitních policistů mířících do civilu.

Veselý se stal letos v květnu jediným náměstkem ředitele celého útvaru Tomáše Martince a do Prahy si přivedl Vincenze i další jeho kolegy. Tito policisté si s sebou na pražskou centrálu přibalili i spis ke zmíněnému případu korupce severočeských soudců.

„On (Vincenz) tu kauzu přinesl, řídil její operativní rozpracování i samotnou realizaci (zatčení soudců) a lidé z oddělení, které vedl, na tom případu po celou dobu pracovali,“ uvedl důvěryhodný zdroj Práva.

Vincenz na centrále protikorupční policie šéfoval celému operativnímu oddělení na odboru závažné hospodářské kriminality a jeho lidé případ dovedli až k obvinění Knotka s Jelínkem.

Nicméně v říjnu stejně jako Veselý oznámil odchod, který by měl nastat koncem listopadu.

V médiích se poté objevila informace, že Vincenze míní zaměstnat ústecká energetická společnost Centropol Energy, kde by měl mít na starosti boj proti hackerům.

Bradáčová nemínila v úterý spekulovat o tom, jestli odchody obou mužů mohou nějakým způsobem zpomalit či dokonce zhatit celé vyšetřování, nadšená z jejich ztráty ale nebyla.

„Vnímám to jako velký problém, a to nejen ve vztahu k této kauze. Takovéto vyhledané případy se mohou objasnit jen tehdy, pokud je dělají kvalitní policisté, kteří tu informaci najdou. A nevím, jestli si můžeme dovolit, abychom takové policisty ztráceli. Byla bych strašně ráda, aby oba u policie zůstali,“ poznamenala.

Reklama

Výběr článků

Načítám