Hlavní obsah

Kriminalista našel ukradené starožitnosti z kostela na Chebsku

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Poměrně vzácné starožitnosti v hodnotě řádově za statisíce korun, které loni v srpnu ukradl zloděj z kostela svatého Víta v Trstěnicích na Chebsku, jsou na světě a vrátily se do svatostánku na své místo. Objevil je kriminalista, který se specializuje na pátrání po starožitnostech v celém Karlovarském kraji více než dvacet let.

Článek

Zatím neznámý pachatel tehdy odnesl dvě sošky andělíčků, několik cínových a dřevěných svícnů, relikviář a misku s hostiemi.

„Odcizené sošky se mu podařilo najít už v říjnu minulého roku. Zakoupil je muž z Karlovarska pravděpodobně na burze. Poté, co si sošky odnesl domů, začal pátrat po jejich minulosti a zda nejsou kradené. Tato jeho činnost přivedla kriminalistu k soškám,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Valenta s tím, že po ověření pravosti byly sošky vráceny do kostela sv. Víta.

Náhoda pomohla i k nalezení ukradeného relikviáře. „Neznámá osoba ho odnesla na faru v Sokolově. Tuto informaci se dozvěděl diecézní konzervátor z fary v Nejdku, který okamžitě kontaktoval kriminalistu. Ten na místě zjistil, že se jedná o odcizený relikviář z kostela sv. Víta. I tato cennost, bude vrácena zpět do kostela,“ poznamenal Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám