Hlavní obsah

Policie dopadla uprchlého exdetektiva

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii se podařilo na Slovensku dopadnout hledaného bývalého detektiva elitního protimafiánského útvaru Mariana Hanáka, který byl půl roku na útěku před českými úřady. Uprchl v dubnu těsně předtím, než si pro něj a jeho další tři komplice přišla kvůli rozsáhlým daňovým únikům policie. Ta je od té doby přesvědčena, že Hanáka někdo před zatčením varoval.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Inspekce policie v této souvislosti prověřovala podezření, že rychlé echo dal ex-detektivovi jeho bývalý nadřízený a šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Ten to razantně odmítl a inspekce nedávno šetření odložila s tím, že Hanáka sice někdo skutečně varoval, ale konkrétního policistu se inspektorům najít nepodařilo.

Po šesti měsících obviněného muže zadrželi čeští a slovenští kriminalisté v noci na pátek v Bratislavě, kde pobýval poslední týden. Právu to potvrdila mluvčí policejního prezidia Lucie Paclíková.

„K zadržení hledané osoby došlo díky perfektnímu využití operativně pátracích činností všech policejních útvarů. Zadržený měl u sebe doklady na cizí jméno, které však byly falešné,“ konstatovala mluvčí.

Na akci podle ní se slovenskými kolegy spolupracovali detektivové z protikorupční policie i specializovaný tým elitních pátračů policejního prezidia, přezdívaný lovci lebek. „Celá akce proběhla velmi rychle,“ poznamenala mluvčí s tím, že v současné době se připravuje předání sedmatřicetiletého zadrženého ex-detektiva zpátky do České republiky.

U nás čelí podezření, že spolu s dalšími třemi muži, kteří byli zadrženi už v dubnu, připravil v souvislosti s fiktivními obchody s kovy na Zlínsku stát na daních až o 40 miliónů korun. Gang, v němž Hanák podle policie vystupoval jako organizátor, vydělával na fiktivních vývozech železa a dalších kovů na Slovensko a do Polska, kde se z obchodů neplatí daň z přidané hodnoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám