Hlavní obsah

Strážci parku pátrali v lesích po diabetikovi

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová Pec

Život ztracenému turistovi zachraňovali ve čtvrtek odpoledne strážci Národního parku Šumava. Sedmdesátiletý senior z Prahy, který trpí diabetem, se ztratil během výletu u Jeleních vrchů nedaleko Nové Pece.

Článek

„Okamžitě poté, co dostal dispečer strážní služby žádost o pomoc, se rozběhlo pátrání po ztraceném muži. Pohřešovaný byl diabetik a jeho manželka navíc tvrdila, že večer musí pravidelně brát lék,“ informoval o záchranné akci, náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Tomáš Fait. Záchranáři proto prohledávali všechny dostupné trasy v okolí místa, kde byl muž naposledy spatřen.

„Vytvořili jsme rojnici a ještě před příjezdem ostatních složek integrovaného záchranného systému jsme pročesali místa, kde se muž mohl nacházet. Zhruba ve čtyři odpoledne mohl dispečer oznámit na tísňovou linku 112, která zásah koordinovala, že jsme seniora našli na Medvědí stezce v oblasti Jeleních vrchů. Byl dezorientovaný a velice unavený. Ošetřili jsme mu zranění na noze a dopravili ho do Nové Pece,“ popsal Právu průběh zásahu, šéf záchranářů v jižní části parku Stanislav Haladej.

Dodal, že ve čtvrtek nešlo o ojedinělý případ. Letos už šumavští záchranáři zasahovali u více než tří stovek případů, kdy bylo potřeba někoho hledat či pomoci zraněnému turistovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám