Hlavní obsah

V kauze Toflova gangu je obviněno už devět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Policie obvinila další tři lidi v kauze brněnského policejního Toflova gangu. Celkem tak stíhá devět lidí. Nově obviněná trojice byla v úterý zadržena v Brně. Jeden z nich je bývalý policista z brněnské hospodářské kriminálky, další advokát a třetí je někdejší pracovník Inspekce ministra vnitra.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný policejní důstojník Rudolf Setvák

Článek

Trojice je stíhána za vydírání. Počet těchto případů se s novými obviněními rozrostl ze 17 na 30.

Trojice byla obviněna v úterý odpoledne z trestných činů účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci úřední osoby, z přijetí úplatku a vydírání. "Celkem se měla podílet na 13 zcela nově zjištěných případech. Na těchto kauzách s ní spolupracovali i někteří ze šestice lidí, kteří byli obviněni v souvislosti s kauzou již před časem," vysvětlil ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda.

Bývalý pracovník inspekce

Oním bývalým inspektorem je podle informací Práva z důvěryhodného zdroje Lubomír Mokrý, tedy bratr někdejšího předsedy Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Pavla Mokrého.

Zadržený muž pracoval u inspekce až do svého odchodu do civilu v roce 2004, a byl tedy podřízeným Rudolfa Setváka, který právě v roce 2004 působil jako šéf brněnské expozitury inspekce. Setvák je přitom jedním ze šesti dosud obviněných lidí v rámci brněnské organizované skupiny, které dává inspekce a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu za vinu nejméně případy vydírání podnikatelů či svědků.

Jako Toflův gang se označuje skupina bývalých policistů, které měl vést zavražděný podnikatel Michal Tofl. Skupina vydírala podnikatele a svědky. Vymýšlela trestné činy a po podnikatelích pak požadovala peníze za to, že je bude zametat pod koberec.

Tofla loni v březnu někdo zastřelil samopalem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám