Hlavní obsah

Brněnský policista podal trestní oznámení na svého prezidenta

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský policista Vladimír Kučera v pondělí podal na Okresní státní zastupitelství Brno-venkov trestní oznámení na policejního prezidenta Petra Lessyho. Míní, že se nejvyšší policejní funkcionář mohl dopustit pomluvy, když ve včerejším vydání deníku Právo uvedl, že Kučerovi jako svému někdejšímu podřízenému u jihomoravské policejní správy udělil pokutu, a protože byla nižší, než uvádí správní řád, podal na něj za to v dubnu Kučera trestní oznámení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

„Dnes jsem poslal na státní zastupitelství trestní oznámení pro pomluvu, které jsem poslal na vědomí i ministrovi vnitra. Pan prezident lže a nebude problém to dokázat, protože není pravda, že by mě někdy řešil za nějaký kázeňský přestupek. Takové sdělení mě uráží a osobně se tím cítím poškozen,“ řekl včera Právu Kučera.

Lessy na to reagoval slovy, že nikdy nejmenoval Kučeru jako člověka, kterému by dával pokutu za přestupek. Když prý hovořil s Právem o tom, že měl udělovat v minulosti jako náměstek jihomoravské policejní správy svým podřízeným nižší pokuty, nemluvil o žádném policistovi konkrétně.

„Jde o nedorozumění. Skutečně jsem panu Kučerovi žádnou pokutu nikdy neukládal. S ním jsem vedl pouze spor o udělování sankcí jiným policistům, protože on k tomu jako můj podřízený připravoval podklady pro kázeňská řízení a nesouhlasil s mým právním názorem, že lze policistům udělovat pokuty jako normálním občanům, tedy nižší, než uvádí správní řád,“ uvedl k tomu Lessy.

„Budiž, beru to na vědomí, ale ať to posoudí orgány činné v trestním řízení,“ reagoval na Lessyho vysvětlení Kučera.

Hrozí promlčení?

Avšak právě kvůli tomu, že Lessy nejméně v osmi případech během svého loňského působení u jihomoravského policejního ředitelství uložil jako náměstek svým podřízeným mírnější pokuty, než dovoluje správní řád, jej nyní kvůli možnému kázeňskému provinění řeší na základě Kučerova prvního (dubnového) oznámení ministr vnitra Jan Kubice.

Přestože podklady k tomu dostal od policejní inspekce už před více než dvěma měsíci, zatím o případném trestu pro policejního prezidenta či o jeho očištění nerozhodl.

„Chystám napsat otevřený dopis ministru vnitra, protože ani on v té věci nic nekoná. Vzhledem k tomu, že z jednání pana Lessyho udělali jen kázeňské přestupky, tak za pár týdnů dojde k jejich promlčení. Oni dobře vědí, že tam je promlčecí lhůta jeden rok. Proto je můj osobní názor takový, že to chtějí nechat promlčet,“ míní Kučera.

Kubice takové tvrzení odmítl s tím, že rozkladová komise ministerstva, která nyní zkoumá možné Lessyho prohřešky, od něj dostala za úkol vyřešit věc rychle. „Určitě se nestane a dám jim za úkol si to pohlídat, aby neutekly žádné lhůty promlčení,“ podotkl k tomu včera ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám