Hlavní obsah

Muže, který na exekutora poštval psa, vyšetří psychiatři

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Muže, který letos v únoru poštval psa na exekutora, poslal brněnský okresní soud na dva roky za mříže. Odvolací soud ale nařídil, aby jej nejprve prozkoumali psychiatři.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Franěk (vlevo) se svým advokátem čeká na verdikt soudu.

Článek

Petr Franěk z Malešovic na Brněnsku před lety utrpěl těžké zranění, po kterém byl dokonce v kómatu a z následků se dodnes zcela nevzpamatoval. Před několika lety se pak dostal do finančních problémů, kvůli kterým u jeho dveří letos v únoru zazvonil exekutorský vykonavatel, který si chtěl sepsat majetek.

K tomu už ale nedošlo, exekutorský pomocník musel prchnout, prý na něj Franěk poštval psa. Brněnský okresní soud za to muže poslal na dva roky za mříže, odvolací soud ale nařídil, aby Fraňka nejprve prozkoumali znalci z oboru psychiatrie.

Muže vyšetří znalec

Podle verdiktu prvoinstančního soudu Franěk reagoval na klepání exekutorského vykonavatele tak, že otevřel dveře od rodinného domku a na muže poštval svou jedenáctiletou fenu rotvajlera se slovy „trhej, vem si ho!“, což doprovodil komentářem, že u něj doma se nic polepovat nebude. Exekutorský pomocník se měl spasit rychlým ústupem do auta, přičemž měl na svou obranu použít paralyzér, kterého se pes zalekl.

„Nic takového se nestalo, psa jsem na nikoho nepoštval. Psa sice mám, ale nikdy s ním nebyl žádný problém. Když půjdu do vězení, přijdu o všechno,“ řekl ve čtvrtek u soudu Franěk. Soudci nakonec dali za pravdu obhajobě s tím, že je potřeba, aby Fraňka odborně vyšetřil znalec z oboru psychiatrie. Rozhodnutí, zda muž bude skutečně za žalovaný skutek shledán odpovědným, tak odložili na neurčito.

Reklama

Výběr článků

Načítám