Hlavní obsah

Soud osvobodil cizince, obžalované z vydírání. Prý nešlo o trestný čin

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Fiaskem skončil v pátek u Krajského soudu v Ostravě případ dvou cizinců, kteří byli stíháni kvůli údajnému pokusu o vydírání dvojice manažerů firmy z Opavska. Podle obžaloby obchodníci žádali pod nátlakem podepsání nevýhodné smlouvy. Soud ale v pátek zejména po analýze odposlechů inkriminované schůzky rozhodl, že nešlo o trestný čin.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Slovinec Elvir Sadiku (36) a Němec Gernot Karl Gross (64) po manažerech firmy z Kravař, která se zabývá výrobou armatur pro rafinerie, žádali podepsání smlouvy, která by jim zaručila desetiprocentní provizi ze zakázky dojednané v Chorvatsku. Tímto způsobem by si přišli na 6,3 miliónu korun. V opačném případě podle obžaloby vyhrožovali, že se postarají o to, aby firma o již dohodnutý kontrakt přišla a žádný další už v Chorvatsku nikdy neuzavřela.

Zástupci firmy ale kontaktovali policisty, kteří na dohodnutém místě číhali v cisternových vozech a během jednání pak Grosse zatkli v kanceláři generálního ředitele firmy a Elvira Sadiku v autě, kde na Grosse čekal. Policie je později obvinila z pokusu o trestný čin vydírání.

Státní zástupce se odvolal

Soud sice dospěl k závěru, že událost se stala, jednání obžalovaných ale nelze podle trestního zákonu postihnout. „V žalobě označený skutek není trestným činem,“ řekl předseda trestního senátu Tomáš Tkačík, nicméně podotkl, že jednání obžalovaných bylo v určitých ohledech přinejmenším nemorální.

Stěžejním důkazem byly podle soudce pořízené odposlechy inkriminovaného jednání. „Z obsahu odposlechů podle přesvědčení soudu nelze dovodit, že by obžalovaný vyhrožoval, že pokud nebude smlouva uzavřena, dojde ke zmaření již uzavřených smluv a blokaci dalších obchodů v budoucnu,“ řekl soudce.

„V žádném případě nelze považovat nabídku smlouvy za akt vydírání,“ dodal.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal. „Zásadně s rozsudkem nesouhlasím, v žádném případě neodpovídá důkazní situaci. K vydírání nepochybně došlo a oni skutečně pod pohrůžkou zastavení zakázek vyžadovali více než šest miliónů korun,“ řekl státní zástupce Miroslav Hoferik.

Konečné slovo nyní bude mít Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám