Hlavní obsah

Přejel opilce ležícího na silnici, soudy se přou o jeho trest

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jak posuzovat případ, kdy řidič přejel opilého muže ležícího na silnici? O to se už dva roky přou české soudy v případu Josefa Vašiny. Muž před Vánoci 2008 přejel v noci v jedné z obcí u Prahy opilce ležícího bezvládně na vozovce.

Článek

První soud Vašinu zprostil viny, odvolací soud však rozhodl velmi nestandardně – rozhodl bez veřejného jednání o podmínečném zastavení trestního stíhání se zkušební dobou 18 měsíců. Tento postup ale napadl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a za pravdu mu dal ve středu i Nejvyšší soud.

K nehodě došlo 21. prosince v katastru obce Okrouhlo. Vašina tudy projížděl a musel se vyhnout překážce, přičemž přejel v protisměru na vozovce ležícího opilého muže oděného do tmavých šatů. Ten utrpěl těžká zranění a na místě zemřel. Svědci později vypověděli, že nešťastník býval často opilý a už se mu přihodilo, že na silnici usnul. Podle znalce byl v době nehody navíc už ve stavu blízkém bezvědomí.

Vašina původně čelil obžalobě z nedbalostního ublížení na zdraví s následkem smrti. Zatímco okresní soud Praha-západ ho z nehody vyvinil, odvolací Krajský soud v Praze dospěl k názoru, že byť byla tma a muž měl tmavé šaty, část viny je i na řidiči, proto sice stíhání zastavil, ale s podmínkou. To pak napadl ministr Pospíšil stížností pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu a ten mu dal zapravdu.

„Žádné zákonné ustanovení neumožňuje, aby odvolací soud mohl podmínečně trestní stíhání zastavit,“ prohlásil v odůvodnění verdiktu předseda Velkého senátu Pavel Šámal s tím, že podobné ustanovení je navíc možno jen v případě, kdy je spáchání trestného činu nade vší pochyb prokázáno.

Případem se tak bude muset znovu zabývat okresní soud, který pravděpodobně Vašinu opět zprostí obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám