Hlavní obsah

Pád svatebčanů na krkonošském hrádku má obviněného

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Policie po ročním vyšetřování pádu svatebčanů do příkopu lesního hrádku Aichelburg nad krkonošským Horním Maršovem obvinila jednu osobu. Jméno člověka podezřelého z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti se sazbou až dva roky policisté prozatím odmítají sdělit.

Článek

„Vyšetřování nadále pokračuje,“ zdůvodnil mluvčí policie v Trutnově Udo Ertner. Sedm účastníků romantické svatby uprostřed horských lesů doplatilo na prolomený můstek nad tři metry hlubokou skalní průrvou mezi přístupovou cestou a objektem hrádku na úbočí Světlé hory.

Průrva se stala osudnou i nevěstě se ženichem pózujícím v chumlu možná sedmnácti hostů pro svatební fotografii. Nevěsta putovala od hradního oltáře do královéhradecké nemocnice. Čtveřici svatebčanů odvezly loni 8. července sanitky se zlomeninami a oděrkami do nemocnice v Trutnově.

Experti posléze zjistili skryté poškození můstku dřevokaznou houbou trámovkou plotní. Trám prohnilý zevnitř navenek nevykazoval žádný kaz. Turistům volně přístupný hrádek na skalním ostrohu provozovatelé před začátkem každé sezóny kontrolují.

„Běžnou kontrolou to nebylo možné odhalit. Dovnitř trámu nikdo nevidí,“ konstatoval Pavel Klimeš z rodinné firmy Veselý Výlet a Hradní společnosti Aichelburg, která začátkem tohoto století obnovenou památku patřící Správě Krkonošského národního parku (KRNAP) provozuje.

„Provozovatel objektu nás neinformoval o hrozbě podobné závady. Nebyl tedy důvod cokoliv opravovat,“ reagoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Svatbu údajně bez předchozího oznámení provozovateli hrádku zorganizovala trutnovská agentura Klíč. „Několik svateb na hrádku už proběhlo. Vždy to však nahlásili dopředu a my jsme udělali vše potřebné,“ podotkl Klimeš.

Můstek postavený zhruba před deseti lety nyní nahradila bezpečnější kovová konstrukce. Hrádek postavený koncem 19. století v nadmořské výšce 736 metrů slouží po rekonstrukci můstku opět veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám