Hlavní obsah

Člen Berdychova gangu Šulej je na svobodě, vrátil se do Irska

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky a především jeden z členů nechvalně proslulého Berdychova gangu Maroš Šulej je už víc než měsíc na svobodě a minulý týden se podle informací Práva vrátil do Irska, kde má přítelkyni a dvě děti.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Maroš Šulej u soudu na archivním snímku

Článek

Právě do této ostrovní země Šulej uprchl na přelomu let 2001 a 2002 poté, co policie začala rozkrývat zločiny skupiny kolem Davida Berdycha. V Dublinu si podle dostupných informací nakonec založil stavební firmu, v níž poté zaměstnal dalšího člena gangu, Tomáše Půtu, který rovněž do Irska utekl před trestním stíháním na podzim roku 2003.

Oba muže ale na základě evropského zatykače zadržela tamní policie v srpnu 2006, následně je irské soudy vydaly ke stíhání do vlasti, takže v květnu 2008 skončili Šulej s Půtou v českých věznicích.

Šulej nakonec dostal za pomoc k loupeži a za krádež v rámci procesu kolem Berdychova gangu šestiletý trest, Půta celkem jedenáct let, z toho deset za loupeže v rámci gangu a rok navíc za brutální napadení posádky pražské záchranné služby.

Ale zatímco Půta si nadále svůj trest odpykává ve věznici v Horním Slavkově na Sokolovsku, Šulej už je podle Půtova advokáta Jaroslava Ortmana víc než měsíc na svobodě. Soud jej totiž nejprve přesunul z přísnějšího režimu ostrahy do mírnějšího dohledu a nakonec pustil na podmínku za dobré chování, přičemž si Šulej stačil odpykat pět ze šesti let určeného trestu.

Odletěl v pátek

„Šulej mi volal hned potom, co ho pustili z vězení. Pak jsme se potkali asi před dvěma týdny v jedné restauraci u bran pražské pankrácké věznice a dali si spolu pivo,“ řekl včera Právu Ortman. Šulej mu prý tvrdil, že se chystá vrátit do Dublinu, kde nechal svou stavební firmu, ale hlavně dvě děti.

„Volal mi pak ještě teď v pátek ráno (5. srpna) přímo z letiště, jestli se ještě nemůžeme potkat, ale já neměl čas. Říkal mi, že mu letadlo do Dublinu odlétá v jedenáct dopoledne. Myslím si, že to ví i policie, že jel zpět do Irska, on to nijak netajil a žádný zákaz vycestovat neměl,“ podotkl Ortman.

Jenže Šulejův pobyt na svobodě nemusí mít dlouhého trvání. Společně s Půtou a dalšími třemi muži je od loňského října obviněn z tzv. loupeže století ze září roku 2002, kdy nejméně tři maskovaní lupiči přepadli v Praze 6 vůz bezpečnostní agentury a sebrali z něj 154,2 miliónu korun. Peníze se přitom nikdy nenašly a lupiči prý většinu z nich utratili za luxusní auta a dovolené. Podezřelých z loupeže bylo i dalších pět mužů, ale dva z nich mezitím zemřeli a proti zbylým třem policie neměla dostatek důkazů na to, aby je obvinila.

Loupež století u konce

Šulej s Půtou podíl na činu sice striktně odmítají, nicméně soudu se s největší pravděpodobností nevyhnou. Pražská kriminálka už totiž skončila vyšetřování případu a nyní dala prostor obviněným, aby se seznámili s jejími závěry v trestním spisu. Šulej to už podle Ortmana ještě před svým pátečním odletem stihl udělat, Půtu seznamování teprve čeká.

„Klient se bude s vyšetřovacím spisem seznamovat v úterý a vyjadřovat se k důkazům, které tam mají. Tím skončí vyšetřování a počítám, že během srpna podá policie v kauze loupeže století návrh na podání obžaloby,“ přiblížil Ortman s tím, že Půtu by měla kvůli tomu speciální eskorta přivézt z Horního Slavkova do jedné z pražských věznic právě dnes.

Otázkou zůstává, zda by se Šulej v případě pravomocného odsouzení za podíl na loupeži století, kde mu hrozí až patnáctiletý trest vězení, dobrovolně vrátil zpět do ČR. Není tedy vyloučeno, že by české úřady musely už podruhé žádat Irsko o jeho zatčení a vydání do vlasti.

Podle Ortmana to ale údajně nehrozí. „Mně tvrdil, že se určitě vrátí na začátek soudu v kauze loupeže století, aby se mohl osobně hájit. Myslím si, že do měsíce je tady,“ dodal advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám