Hlavní obsah

Skini hrozí odplatou romské rodině, která se jim ubránila

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nýrsko

Třicet let žije v harmonii mezi sousedy romská rodina Červeňákova z Nýrska na Klatovsku. Jinak poklidná Tyršova ulice se ale v sobotu změnila doslova v krvavé bojiště.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jeden z Romů ukazuje krvavý šrám na paži, na níž ho útočník pořezal skleněným střepem.

Článek

Na dům Červeňákových zaútočila dvojice skinů vyzbrojená baseballovou pálkou. Téměř po půlhodinové rvačce utekly holé lebky s výpraskem. Teď ale Romům vzkázaly, že přijde odplata a všichni „zhebnou“. Červeňákovi se bojí, jsou doma zamčení a nechodí ven.

Bojí se jít na nákup

„Pro nákup posíláme bílou holku. Jsme vyděšení. Nevíme, co přijde,“ řekla Anna Červeňáková. Na to, co se u nich v sobotu odehrálo, by nejraději zapomněla. „Vůbec by mě nenapadlo, že si vyberou právě nás. Nemáme s nikým žádné spory, chováme se slušně a s každým tady vycházíme. Nejsme kriminálníci ani žádní rváči, chodíme normálně do práce,“ pokračovala šedesátiletá Romka.

K incidentu došlo kolem páté odpoledne. „Děti přiběhly z venku, že je honí skini. Za chvilku na to se ozval zvonek. Neteř otevřela okno a z ulice po ní máchnul baseballovou pálkou stokilovej hromotluk s vyholenou hlavou. Rychle okno zabouchla a pak se ozvaly rány na dveře,“ vzpomínal Miroslav Červeňák. Sebral veškerou odvahu a otevřel, aby zjistil, co se děje.

Málem ho uškrtili mikinou

„Hned mezi dveřmi jsem dostal pěstí. Potom mě chytli a táhli asi padesát metrů. Křičel jsem o pomoc. Už si jen pamatuju, jak jsem ležel na zemi a nemohl dýchat. Uvázali mi kolem krku mikinu a utahovali ji víc a víc. Přestával jsem úplně vnímat,“ vybavoval si dramatické okamžiky 29letý muž. Na pomoc mu přispěchala nejprve jeho matka.

„Jednomu skinovi jsem vytrhla z ruky pálku a toho druhého, co škrtil syna, jsem s ní vzala po hřbetu. Nebylo to ale nic platné. Míra byl úplně bílej, oči v sloup a nehýbal se. Měla jsem strach, že ho zabijou. Začala jsem hystericky řvát,“ líčila další sled událostí Anna Červeňáková.

Do potyčky se pak zapojil i její manžel, kterého vzbudila vnoučata. „Skočil jsem na toho agresivnějšího bijce a vší silou mu zkroutil nohu. To pomohlo a kluka pustil. Řval na nás, že jsme svině černý a že nás přišli zabít,“ uvedl Vojtěch Červeňák.

To už na místo dorazil další z příbuzných rodiny Červeňáků a poměr sil se začal otáčet. „Jakmile jsem procitl, vzal jsem si od mámy pálku a toho útočníka, co mě dusil, praštil několikrát do hlavy,“ pokračoval Miroslav Červeňák.

Se slovy „sereme na ně“ oba útočníci nakonec utekli. Podle zjištění Práva odjeli z města vozidlem. Cestou ale měli nehodu. Řidič nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do betonové zídky. Jak se později ukázalo, v krvi měl téměř dvě promile alkoholu.

Policie je zatím na slovo skoupá

Policie už zahájila úkony trestního řízení. „Zatím nemáme prověřeny všechny okolnosti, takže bližší informace sdělovat nebudeme,“ řekla mluvčí klatovské policie Dana Ladmannová.

Podle jiného zdroje hrozí skinům ve věku 23 a 18 let obvinění z násilí s rasovým podtextem a řízení pod vlivem alkoholu. U jednání Romů policisté zkoumají, zda šlo o nutnou obranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám