Hlavní obsah

Střelce z Brna pomohl usvědčit odhozený hamburger

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Biologické stopy na odhozeném hamburgeru, který si před tím zakoupil v non-stop bufetu a také v restauraci zapomenutý zapalovač, pomohly usvědčit střelce, který před měsícem v Brně vážně postřelil dva bezdomovce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalista Luděk Blahák s pistolí, kterou střelec vážně zranil dva muže.

Článek

Šestadvacetiletý pachatel je od čtvrtka ve vazbě a hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Zásahová jednotka ho chytila krátce před opuštěním republiky.

Automechanik z Velkého Meziříčí, který se v poslední době často pohyboval v Brně, měl hodně horkou půdu pod nohama. Po předchozí roztržce totiž nad ránem z 28. na 29. června před brněnským hlavním nádražím postřelil dva bezdomovce do břicha a oba vážně zranil. Muži ve věku 26 a 27 let pak strávili řadu hodin na operačních sálech, kde jim lékaři zachránili život. Od té doby byl střelec na útěku.

„I přes poměrně dostatek svědectví z místa činu včetně nábojnic z pistole, kterou střílel, nám pachatel unikal. Bylo to i kvůli tomu, že se jedná o mimobrněnského muže, který není v Brně mezi určitou sociální skupinou příliš znám,“ uvedl kriminalista Luděk Blahák.

Pomohl odhozený hamburger

Pátrání policie však nakonec slavilo úspěch u brněnského Makra, kde byl střelec během jízdy v osobním autě zadržen zásahovou jednotkou. „Jak se později přiznal, hodlal už kvůli pátrání vycestovat z republiky,“ doplnil policista.

Při usvědčování kriminalistům pomohly také biologické stopy pachatele z místa činu. Mimo jiné je zanechal i na zbytku hamburgeru, který nedojedl a po střelbě zahodil. Jak útočník vypověděl, byl oběma bezdomovci údajně obtěžován a po roztržce sáhl v opilosti k ilegálně držené pistoli, z níž dvakrát vystřelil.

Zbraň Walter P38 ráže 9 milimetrů zakoupil na burze v Chotusicích u Čáslavi. Kdo mu ji prodal, nyní také policie vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám