Hlavní obsah

Záchranáři odváželi k ošetření lidi zasažené bleskem

Právo, fal, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nebývale prudké bouře, které se přehnaly ve středu večer Jihočeským krajem, přidělaly starosti i jihočeským záchranářům, kteří ve dvou případech ošetřovali lidi zasažené bleskem. Bouřky také lámaly stromy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Článek

Dramatickou cestu absolvovala posádka k asi desetiletému chlapci v jedné z obcí na Táborsku, který měl být zasažen bleskem při sprchování. Rodiče vypověděli, že si jejich syn po úderu blesku, který vyhodil v domě pojistky, stěžoval na silnou bolest v ruce.

„Posádce z Mladé Vožice zkomplikoval dopravu k pacientovi padlý strom přes cestu. Asi jeden kilometr museli absolvovat pěšky. Chlapce odvezli poté na pozorování na dětské oddělení táborské nemocnice,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských zdravotnických záchranářů Petra Kafková.

V Táborské nemocnici se nakonec ukázalo, že hoch zasažen bleskem nebyl. Potvrdil to ředitel nemocnice Ivo Houška. „Přijali jsme včera večer dítě, ale ne po zásahu bleskem,“ řekl bez dalších podrobností.

O štěstí může mluvit také osmadvacetiletá vodačka v kempu v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku. Blesk ji zasáhl při manipulaci s lodí.

„Záchranáři ženu na místě ošetřili a ve stabilním stavu převezli na interní oddělení Nemocnice Český Krumlov k preventivnímu sledování srdeční činnosti,“ dodala mluvčí.

Památná lípa poničila dům

Škodu za asi tři sta tisíc korun napáchala ve středu večer bouře na domě v Bernarticích na Písecku, když na něj strhla památnou 200letou lípu. Větve prorazily střechu a dostaly se až téměř do obytné části.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Památná lípa se v Bernarticích zřítila na dům.

Naštěstí v té době v domě nikdo nebyl. Lípa stála na obecním pozemku, takže škodu zřejmě uhradí pojistka Bernartic.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Památná lípa se v Bernarticích zřítila na dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám