Hlavní obsah

Nemocnice na Bulovce musí odškodnit prarodiče mrtvé dívky částkou 400 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze (VS) ve čtvrtek definitivně rozhodl, že pražská nemocnice Na Bulovce musí zaplatit za smrt sedmnáctileté dívky jejím příbuzným celkem 1,9 miliónu korun. Podle Lidových novin je verdikt průlomový, soud totiž přiznal odškodné 400 000 Kč i prarodičům dívky.

Článek

Dívka se v nemocnice dlouhodobě léčila a zdejší sestra Jana Moravcová jí v roce 2006 omylem přimíchala do infuze smrtelnou dávku chloridu draselného. Sestra byla nepravomocně odsouzena ke třem letům vězení.

Odvolací senát pod vedením Dagmar Javůrkové pravomocně přiznal odškodné za zásah do rodinného života i prarodičům dívky - dědeček a babička dostanou každý 200.000 Kč, a to i přesto, že nežili s vnučkou v jednom bytě. "Není důvod nevěřit jejich tvrzení, že měli s vnučkou výborný vztah a prakticky dennodenně se vídali," řekla deníku Javůrková.

Matka má podle VS dostat odškodnění ve výši 800.000 korun a otec 700.000 korun, oba navíc již dříve ze zákona dostali 240.000 korun.

VS ale velmi výrazně snížil rozsudek pražského městského soudu, který matce přiznal 1,15 miliónu, otci 950.000 a oběma prarodičům 650.000 korun. Javůrková to zdůvodnila tím, že nemocnice se po tragédii chovala vstřícně, a roli sehrál i fakt, že šlo o hrubou nedbalost jednotlivce - sestry, kterou za to obvodní soud pro Prahu 8 poslal, byť zatím nepravomocně, na tři roky do vězení. Částka 650.000 korun pro prarodiče pak přišla odvolacímu senátu "značně nepřiměřená", protože jde "pouze" o prarodiče.

Asi úplně poprvé přiznal prarodičům odškodné za smrt vnuka brněnský soudce Michal Ryška, který loni v červnu rozhodl, že viník nehody na Prostějovsku má zaplatit babičce i dědovi 100.000 Kč. Vrchní soud v Olomouci ale průlomový verdikt zrušil. Javůrková si podobný případ vybavit nedokázala, podle její kolegyně ze senátu Ludmily Říhové již ale pražský vrchní soud ve stejné situaci jednou menší částku - asi 50.000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám