Hlavní obsah

Kdybych toho chodce bil pěstmi, nezůstal by celý, hájil se u soudu hokejista Duda

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Ve středu se u Okresního soudu v Karlových Varech začal zpovídat z výtržnictví hokejista Radek Duda. Činu se měl dopustit podle spisu tím, že letos 25. ledna v Karlových Varech svým luxusním BMW málem přejel 63letého seniora a pak ho měl ještě zmlátit. Penzistu nakonec museli ambulantně ošetřit v karlovarské krajské nemocnici. Dudovi hrozí až dva roky ve vězení.

Foto: Martin Polák, Právo

Radek Duda na chodbě okresního soudu v Karlových Varech.

Článek

„Přecházel jsem přes přechod a myslel jsem si, že tam jsem chráněný. Najednou ale přede mnou projelo BMW, levou rukou jsem o něj štrejchl,“ popsal soudu svou verzi senior Josef Havlíček.

„Z auta vystoupil řidič a začal na mě křičet. 'Ty hajzle, ty kreténe, myslíš, že kvůli tobě budu brzdit.' Pak mi přetáhl svetr přes hlavu a dostal jsem asi deset ran pěstí,“ pokračoval Havlíček.

Muž chodí na terapie

Ten má dosud podle svých slov z celé události psychické trauma a navštěvuje psychiatra. „Kdyby nepřiběhli náhodní svědci, asi bych tady nebyl,“ poznamenal s tím, že po Dudovi bude požadovat nejméně 50 tisíc korun jako náhradu léčebných výloh. „Chodím na akupunkturu a na terapie,“ řekl Havlíček.

Duda před soudem Havlíčkovu verzi odmítá. Připustil sice, že penzistu štípl do tváře a chytil ho za ruce. „Divoce gestikuloval a mával rukama, měl jsem obavy, aby mě nenapadl,“ vysvětlil hokejista. Dodal, že celý incident vyprovokoval Havlíček, když mu bouchl do auta.

Měl jsem dojem, že je pod vlivem alkoholu.
Radek Duda

„Bylo minus tři stupně, chumelilo, klouzalo to a byla inverze. Viděl jsem přicházet k přechodu chodce, pokynul mi ať jedu. Náhle však vkročil do vozovky. Šlápl jsem hned na brzdu. Ve zpětném zrcátku jsem kontroloval, jestli jsem ho nesrazil, a viděl jsem, jak bouchl do auta,“ uvedl před soudem Duda.

Ten rázně popřel, že by důchodce uhodil pěstmi. „Kdybych ho bil pěstmi, nevím, jestli by zůstal celý,“ poznamenal hokejista. Dodal, že z Havlíčka cítil alkohol a cigarety.

Incidenty již v minulosti

„Měl jsem dojem, že je pod vlivem alkoholu,“ uvedl Duda. Havlíček však tvrdí, že nepije ani nekouří. Duda také připustil, že na muže vykřikl, že je blbec a blázen. „On mi nadával do pražských kreténů,“ poznamenal Duda.

Pro něj karlovarská kauza není prvním podobným případem. V roce 2005 čelil obvinění, že po zápase ve Vsetíně napadl fanouška. V Českých Budějovicích se zase na tréninku popral se spoluhráčem a v Liberci napadl v kabině hráče druhého týmu.

Líčení bude pokračovat v srpnu výslechem svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám