Hlavní obsah

Exředitelka školy dostala podmínku za finanční machinace

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Bývalá ředitelka Základní školy na Křivánkově náměstí v Brně - Žebětíne Jiřina Káňová odešla v úterý od brněnského Městského soudu s podmínkou za finanční machinace, při kterých připravila školu a stát o bezmála 1,2 miliónu korun. Soud také ženě, která už odešla do důchodu, přikázal nahradit způsobenou škodu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiřina Káňová před soudem tvrdila, že se ničeho protiprávního nedopustila.

Článek

Pedagožku přitom už jednou v tomto případě za porušení povinnosti při správě cizího majetku soud podmínkou potrestal, odvolací soud ale verdikt zrušil a věc vrátil k novému projednání. Soud pak ženě, která celou dobu jakékoli pochybení odmítá, trest znovu potvrdil.

„To, že se snažila za svého působení školu zvelebovat, ji nezbavuje trestní zodpovědnosti. Měla v řízení školy chaos, vinu ale také nese školní inspekce, která školu nekontrolovala tak, jak měla,“ prohlásila soudkyně Barbora Sýkorová.

Největší škodu podle verdiktu Káňová způsobila tím, že několik let nadhodnocovala počet dětí v družině, čímž získávala víc peněz. Protiprávně také nechávala hradit ze státních peněz účast dětí na zájmových kroužcích. Soud také ženě vytkl vyplácení neoprávněných odměn pro sebe a své blízké spolupracovníky.

Právě díky velkým odměnám se na případ přišlo, když totiž Káňová odcházela do důchodu, měla mít nárok na nezvykle vysoké odstupné a do školy kvůli tomu přišla kontrola. Kdyby přitom tehdy pedagožka z vysokých nároků ustoupila, na nic by se zřejmě nepřišlo.

„Nebylo to vyšetřování, ale štvanice. Vyšetřovatelka ani správně nesečetla počty žáků. Cítím se nevinná a poškozená, za roky strávené na škole se nestydím,“ prohlásila Káňová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám