Hlavní obsah

Na Hušáka padlo první trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák čelí trestnímu oznámení. K Obvodnímu zastupitelství pro Prahu 9 ho podle serveru Aktuálně.cz podala advokátní kancelář Ivan Courton jménem firmy Euroclaim Praha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Hušák

Článek

Společnost požaduje, aby policie zjistila, zda se Hušák nedopustil trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, dále zda způsobil úpadek Sazky či zvýhodňoval věřitele. Hušák se dosud k podanému trestnímu oznámení nevyjádřil.

Společnost Euroclaim Praha, která podle obchodního rejstříku nabízí služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy, se odvolává na Hušákovu pracovní smlouvu a dále na údaje veřejně dostupné ze zprávy o hospodaření firmy.

"Je-li výroční zpráva z roku 2009 pravdivá, pak je s podivem, že společnost, vykazující takové zisky a řádně plnící své závazky v roce 2009, se během jediného roku 2010 dostala do takových potíží, které vyústily v její úpadek a následné prohlášení konkurzu na její majetek počátkem roku 2011," píše advokát společnosti Euroclaim v trestním oznámení, jehož text má server k dispozici.

Vedení Sazky mělo platit advokátům milióny

Euroclaim vyčítá Hušákovi také to, že pustil 22 manažerů Sazky ke konkurenční společnosti Fortuna. Hušák sám tento fakt přiznal s odůvodněním, že nikdy nechtěl svým zaměstnancům bránit ve svobodné volbě, pro koho pracovat. Euroclaim však v tom, že zrušil na poslední chvíli konkurenční doložky a manažerům údajně vyplatil i prémie, vidí další možný trestný čin, a to porušení povinnosti v insolvenčním řízení.

Podle televize Nova vedení Sazky za zády insolvenčního správce Josefa Cupky vyplácelo až do května miliónové částky za právní služby dvěma advokátním kancelářím. Společnost Císař, Češka, Smutný a spol. inkasovala od ledna do května přes pět miliónů korun. Právní kancelář šéfa svazu ledního hokeje Tomáše Krále Král si měsíčně u Sazky vydělávala 720 000 Kč. Obě firmy podle TV Nova dostávaly od Sazky zaplaceno i v době, kdy už měl částky nad 500 000 korun schvalovat insolvenční správce.

Hušák popírá, že by Cupka o platbách nevěděl. "Co se týče plateb, všechny byly schváleny doktorem Cupkou, protože jsem mu od chvíle, co byl ustanoven insolvenčním správcem, nechával podepisovat všechny, i haléřové, položky," řekl Nově. Bývalý místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek prý o smlouvách nevěděl, protože byly v kompetenci managementu společnosti.

"V tuto chvíli zjišťujeme, do jaké míry bylo v rámci těch paušálů poskytnuto nějaké plnění, nicméně už nestandardní je to, že jsou to tak vysoké paušální částky," uvedla k platbám advokátům mluvčí insolvenčního správce Lenka Tichá.

Hušák by neměl dostat odstupné

Hušáka odvolal z funkce generálního ředitele Sazky insolvenční správce Josef Cupka 7. června. Hušákovi také omezil většinu nadstandardních požitků, které vyplývají z jeho manažerské a pracovní smlouvy. Neměl by dostat ani odstupné, které mělo být podle Hospodářských novin v řádech desítek miliónů korun. [celá zpráva]

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské haly O2 arena. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 miliónů korun, které mají sloužit k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám