Hlavní obsah

Bývalý radní Moravskoslezského kraje stanul u soudu kvůli úvěrovému podvodu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Z bezmála dvacetimiliónového úvěrového podvodu se od pondělí u ostravského krajského soudu zodpovídá bývalý krajský radní za ČSSD Jan Stoklasa spolu se svým společníkem z podnikání Arnoštem Kudělou. Stoklasa, který je stále členem zastupitelstva, tvrdí, že je nevinen. U soudu ale nevypovídal. Mlčet se rozhodl i jeho společník.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje Jan Stoklasa čelí obžalobě z mnohamiliónového úvěrového podvodu.

Článek

Podle obžaloby Arnošt Kuděla jako prokurista firmy First North Business zpracoval v letech 2008 -2009 množství fiktivních faktur na různé odběratele na celkovou částku přes 20 miliónů korun. Faktury Kuděla podepsal a předal je obžalovanému Stoklasovi, který ve firmě také působil jako prokurista, ke schválení.

„Stoklasa poté jako prokurista zastupující firmu uzavřel s Komerční bankou smlouvu o úvěru na částku 19,5 miliónu korun. Pro zajištění úvěru uzavřel smlouvu o zástavě pohledávek. Faktury, které v bance obžalovaní předložili, ale byly fiktivní,“ řekl státní zástupce.

Z úvěru, který firmě Komerční banka poskytla, zůstala dosud nesplacená částka 14,5 miliónu korun. Komerční banka se připojila k trestnímu řízení a škodu po obžalovaných vymáhá.

Firma F.N.B. – First North Business skončila s obrovskými dluhy v konkurzu. Ještě předtím ale byla převedena na nového majitele, zřejmě nastrčeného bílého koně.

Stoklasa odešel z ČSSD

Stoklasa novinářům v pondělí řekl, že se cítí nevinen. „Nemyslím si, že bych něco špatného udělal,“ řekl novinářům. „Vyšetřovatel nepochopil, o co v tomto případu je. Snažil jsem se mu to vysvětlit, ale působilo to na mne, že je to předem dané,“ řekl Stoklasa. Na dotaz, proč tedy u soudu nevypovídal, pouze řekl, že mu to doporučili jeho obhájci.

Jan Stoklasa přišel kvůli kauze loni v lednu o místo na kandidátce ČSSD pro volby do Poslanecké sněmovny. Později pod tlakem svých spolustraníků rezignoval na funkci krajského radního, odešel z ČSSD, ale členem krajského zastupitelstva zůstal.

„Udělal jsem správně, že jsem pozastavil své členství v ČSSD a akceptoval jsem vyškrtnutí z kandidátky, protože si myslím, že dokud není záležitost uzavřená, tak by člověk neměl ve vrcholné politice co dělat," řekl Stoklasa.

Pokud ho ale soud očistí, do strany se podle svých slov vrátí. „Už tehdy se moje místní organizace za mě postavila, takže nemám důvod si členství neobnovit," řekl Stoklasa.

Zatím není jasné, zda rozsudek padne tento týden. Na úterý a na středu jsou naplánovány výslechy svědků, poté se rozhodne o vyhlášení verdiktu, nebo od odročení.

Reklama

Výběr článků

Načítám