Hlavní obsah

Gambler prohrál desítky miliónů, které si kvůli němu rozpůjčovali rodiče

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko uvěřitelný příběh chorobného gamblera, který roztočil v hernách přes 27 miliónů, zkoumá nyní senát Krajského soudu v Hradci Králové. Začal se odvíjet na jaře roku 2008 a skončil obžalobou z podvodu pro hráčovy rodiče, a ze zpronevěry pro účetní firmy Optima z Vysokého Mýta na Orlickoústecku.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Lenka Pražáková a Marek Stříteský.

Článek

Dnes čtyřiadvacetiletý Marek Stříteský z Orlickoústecka propadl hráčské vášni v mládí. „Bylo mi asi sedmnáct osmnáct let, když jsem s tím začal,“ uvedl u soudu.

Nedokázal to zvládnout a časem musel uvažovat, jak si opatřit peníze do hry. Pro své rodiče si vymyslel příběh o pohádkovém zbohatnutí. Namluvil jim, že byl svědkem dopravní nehody, při které zachránil život mladé dívce a její otec mu za to prý slíbil velké dědictví ve Španělsku.

„Možná v hodnotě až jedné miliardy korun. Ale řekl jsem, že potřebuji peníze na poplatky, související s dědickým řízením,“ vypovídal podsaditý mladík.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Josef Stříteský se svou manželkou Věrou

Jeho vazebně stíhaný jedenapadesátiletý otec Josef, vzděláním inženýr, se svou stejně starou manželkou Věrou báchorce uvěřili. Dali synovi nejprve milión korun a už tehdy se tím částečně zadlužili. Jenomže potomek chodil pro peníze stále a rodiče pokaždé vysázeli hotovost na dřevo. Otec někdy dokonce na synovo zavolání peníze přivezl do města, kde Marek zrovna proháněl ruletu či automaty.

Auto, čtyřkolka a výlety na Baleáry

Rodiče si opakovaně porůznu půjčovali a oslovili i účetní Josefova zaměstnavatele Lenku Pražákovou (37), která začala rodině půjčovat firemní peníze. Vytvořila tím manko bezmála 21 miliónů korun. Od dalších pětadvaceti lidí si manželé napůjčovali ještě zhruba šest miliónů. Pražáková se posléze rozhodla peníze vrátit, ale splatila jen 900 tisíc a pak se zaměstnavateli přiznala. Nyní jí hrozí za zvlášť závažný zločin zpronevěry až deset let vězení, stejně jako Markovým rodičům za podvod.

Marek peníze utrácel s přáteli v hernách a kasinech nejen v okolí bydliště, ale zajel si i do Rozvadova, Liberce či Prahy. Za auto a čtyřkolku utratil zhruba 600 tisíc, dvakrát s kamarády navštívil i Baleárské ostrovy, ale jak přiznal, drtivou většinu peněz prohýřil v hernách.

„Myslel jsem, že vyhraju a dluhy zaplatím,“ prohlásil. Nyní čelí obžalobě z podílnictví, neboť věděl, jak jeho rodiče peníze získávají. Hrozí mu až pět let vězení. „Najdu si práci a budu všechno splácet,“ tvrdil u soudu.

Kdy hlavní líčení skončí lze jen těžko odhadovat, ale vzhledem k rozsahu dokazování to pravděpodobně nebude dříve než v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám