Hlavní obsah

Celníci odhalili rozsáhlé mezinárodní obchody s anaboliky

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Rozsáhlé nelegální mezinárodní obchody s anaboliky pocházejícími z Číny, Pákistánu a Turecka odhalila v průběhu akce s krycím názvem LEN, která skončila ve čtvrtek, celní protidrogová jednotka. V souvislosti s tím byli na Moravě zadrženi tři organizátoři obchodů ve věku 21 až 43 let a zabaveny byly tisíce tablet a injekčních dávek.

Článek

„Jedná se o první případ v České republice po nabytí účinnosti nového trestního zákoníku, kdy byl odhalen a zadokumentován takto závažný zločin,“ řekl Právu v pátek mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták s tím, že celou akci řídila expozitura celní protidrogové jednotky v Olomouci.

Muži velmi sofistikovaným způsobem zásobovali anabolickými steroidy rozsáhlou síť odběratelů a uživatelů nejen České republice, ale mj. i ve Španělsku, v Německu, Rakousku, Francii či USA.

Zásilky přes břeclavský poštovní úřad

„Využívali přitom států Evropské unie, kde anabolika nejsou zatím zakázaná. Objednávky a finanční prostředky byly odběrateli zasílány na P. O. boxy, které pachatelé zřídili. Po vyzvednutí objednávek odcestovali do zmíněné země, kde měli společníka a pronajatou kancelář, v níž anabolické steroidy skladovali. Odtud je následně dle objednávek odesílali v poštovních balících zákazníkům,“ uvedl vedoucí protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel Pavel Hoffman.

Zásilky chodily do Česka přes poštovní úřad v Břeclavi, kde se celníkům podařilo zadržet pět balíků s anaboliky. „Jako odesilatelé figurovaly fiktivní firmy a balíky byly opatřeny falešnými razítky, která si pachatelé pořídili. Odhalení sítě tak nebylo jednoduché,“ poznamenal Hoffman.

Pachatel instruoval otce třináctiletého chlapce, jak mu má podávat injekčně steroidy, aby byl účinek, co nejlepší.
vedoucí protidrogové jednotky

Vůdčí osobností skupiny byl podle něj nejstarší z mužů, který má již za sebou drogovou trestní minulost. „V průběhu šetření vyplynuly i otřesné případy. Hlavní pachatel například instruoval otce třináctiletého chlapce, jak mu má podávat injekčně steroidy, aby byl účinek co nejlepší,“ konstatoval Hoffman.

Pachatelé, kteří svou činnost provozovali podle odhadů celníků minimálně pět let, měli stovky odběratelů a měsíčně vydělávali několik set tisíc korun. Přišli si tak na milióny. „Všichni měli velmi vysoký životní standard. Jeden z nich se například nedávno vrátil ze zahraniční dovolené v daleké zemi, jejíž náklady činily řádově stovky tisíc korun,“ podotkl Hoffmann.

Počítače s databází odběratelů

V souvislosti s dopadením trojice pachatelů byly na Moravě provedeny domovní prohlídky, při nichž byly zadrženy nejrůznější zakázané látky s hormonálními účinky a mj. i počítače. „Jsme přesvědčeni, že obsahují databáze odběratelů a informace o nich,“ uvedl Hoffman s tím, že byla provedena i prohlídka kanceláře, kterou pachatelé v zahraničí využívali.

Trojice mužů byla obviněna z trestného činu výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem. Hrozí jim až dvanáct let vězení. Byl podán návrh na jejich vzetí do vazby. „Není vyloučeno, že v průběhu vyšetřování budou obviněny ještě další osoby,“ dodal Hoffman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám