Hlavní obsah

Peníze pro informátory jsou bez kontrol zlatý důl

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože audit na elitním policejním protikorupčním útvaru odhalil dlouhodobé a rozsáhlé zneužívání peněz ze zvláštního fondu určeného na vyplácení informátorů, vedení policejního prezidia v této souvislosti žádné zpřísnění pravidel pro detektivy nechystá.

Foto: Právo

Nový šéf protikorupční policie Tomáš Martinec

Článek

Podle mluvčí prezidia Pavly Kopecké se totiž systém pro čerpání těchto prostředků zpřísnil již před dvěma lety. Do té doby detektivové nemuseli nikde uvádět, komu je vypláceli.

„Systém byl nastaven tak, aby byla umožněna zpětná kontrola nakládání s těmito zvláštními finančními prostředky,“ konstatovala Kopecká.

Nyní už policisté musí dokladovat, komu za informace platí a také jaké částky. „Kontrolní mechanismy jsou dostatečné, a jak se ukázalo v případě protikorupčního útvaru, tak i funkční,“ poznamenala k tomu Kopecká.

Systémovou změnu tehdy ale policisté kritizovali. Obávali se, že jejich informátoři jim přestanou donášet, aby se vyhnuli riziku, že budou někde evidováni.

Král vybral statisíce

Na kauzu spojenou s podezřením na vysávání peněz z „informátorského“ fondu upozornil už minulý týden deník Právo s tím, že se kvůli němu zřejmě zastřelil šéf detektivů bojujících proti praní špinavých peněz Milan Král. [celá zpráva]

Případ se ale podle nových zjištění Práva týká i bývalého šéfa protikorupční policie Libora Vrby a exnáměstka Tomáše Krůla – právě oni totiž Královi žádosti o vyplácení desetitisícových částek pravidelně schvalovali. Jejich roli by měla prozkoumat inspekce policie.

Vrba ve středu v ČTK odmítl, že on nebo jeho náměstek jakkoli pochybili. Nakládání se zvláštním fondem podle něj bylo vždy v souladu s interními předpisy. „K nakládání s těmito prostředky měl vedoucí odboru Milan Král plné právo,“ prohlásil Vrba.

Zvláštní prověrku ohledně nakládání s penězi pro „ráfky“ nařídil po svém příchodu do čela protikorupční policie Tomáš Martinec, který závěry kontroly pro Právo označil jako velmi závažné.

Právě ředitelé jednotlivých útvarů policie jsou podle Kopecké těmi, kteří nakládání s prostředky na vyplácení informátorů kontrolují. „Žádné plošné audity v tomto směru proto nechystáme,“ doplnila mluvčí policejního prezidia.

Král si podle informací Práva coby šéf jednoho z odborů útvaru nechával proplácet pravidelně desetitisícové částky po dobu zhruba jednoho roku, celkově zřejmě z fondu vysál několik set tisíc korun. Bezprostředně po auditu ho Martinec odvolal z funkce, tři týdny nato se špičkový detektiv minulé pondělí v parku na pražské Letné zastřelil. [celá zpráva]

Kvůli zneužívání peněz pro informátory byl např. letos v lednu nepravomocně odsouzen bývalý důstojník pražské kriminálky Zdeněk Bašný. Ten si měl ze zvláštních finančních prostředků policie postavil chatu, navíc na žádostech údajně falšoval podpisy nadřízených. Soud ho za to potrestal šestnáctiměsíčním podmínečným trestem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám