Hlavní obsah

Požár lesa na Mělnicku krotí hasiči už od soboty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tupadly (Mělnicko)

Už od soboty bojují hasiči s požárem lesa mezi obcemi Želízy a Tupadly na Mělnicku. Jde o takzvaný podzemní požár, který zuří na ploše tří hektarů. Les začal hořet v sobotu, kolem půlnoci hasiči dostali požár pod kontrolu, ale v neděli před polednem se znovu rozhořel. Zásah jednotkám znesnadňuje těžko prostupný terén, řekl velitel zásahu Petr Janda z Hasičského záchranného sboru v Mělníku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Při podzemním požáru hoří nejen lesní hrabanka a stromy, ale i kořeny stromů až do hloubky několika metrů. Na povrchu není oheň vidět. "Zásah je velmi náročný kvůli neprostupnému lesnímu porostu, hoří v oblasti s malými stromky," řekl Janda. V neděli s ním už více než šest hodin bojuje asi 50 hasičů.

V turisticky vyhledávané oblasti zasahuje 12 hasičských jednotek, jde převážně o dobrovolné jednotky z celého Mělnicka. Vodu dopravují cisterny kyvadlově z několik kilometrů vzdálených Želíz. Hasiči musejí prolívat vodou zeminu i na místech, která nejsou spálená.

Požár mají hasiči pod kontrolou od soboty, kdy bude zlikvidován, neumějí odhadnout. Vyšetřovatel hasičů byl na místě podle Jandy v sobotu, příčinu ale zatím neodhalil. Za požárem může být lidská nedbalost nebo útok žháře. Ve stejné lokalitě zapaloval žhář v minulosti les i několikrát za měsíc v období od jara do podzimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám