Hlavní obsah

Bezdomovci vydírali svého kamaráda, policie tři obvinila

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tři muži, kteří vydírali 54letého ostravského bezdomovce a okrádali ho o sociální dávky, skončili v minulých dnech v policejní cele a kriminalisté už podali návrh na jejich vzetí do vazby. Informovala o tom mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Muž vydírání podle ní oznámil až po několikaměsíčních útrapách na radu sociálního pracovníka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tři bezdomovci byli obviněni ze zločinů loupeže a vydírání. „Od března do prosince minulého roku měli pod pohrůžkou bití vydírat 54letého muže a požadovat vydání poloviny sociální podpory. Oběť měla ve strachu o své zdraví peníze pravidelně odevzdávat. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na 13,5 tisíce korun,“ uvedla mluvčí.

Místem činu se stal jeden z azylových domů. „Poškozený ataky v době vydírání neoznámil, stejně jako další útok, k němuž došlo zhruba v půli měsíce ledna 2011. Podezřelí měli na poškozeného zaútočit na ulici Vítkovická v Moravské Ostravě takovým způsobem, že oběť upadla na zem. Jeden z podezřelých měl na poškozeného kleknout a druhý podezřelý měl oběti odcizit z oděvu částku ve výši 200 korun,“ dodala mluvčí.

K poslednímu útoku podle ní došlo 31. ledna, kdy obvinění muži na bezdomovce znovu zaútočili fyzicky a jeden z nich ho udeřil pěstí do obličeje. „Poškozený byl při útoku zraněn, utrpěl jak hematom, tak zlomeninu. Doba léčení není dosud specifikována,“ doplnila Holčáková.

Prověřování případu bylo podle ní složité vzhledem ke specifikům prostředí, ve kterém se tito lidé pohybovali. „Kriminalisty čekalo prověřování mezi osobami bez domova v prostředí, kde se lidé často oslovují pouze přezdívkami či křestními jmény. I přes tuto skutečnost byli tři podezřelí muži ve věku 32, 40 a 54let zadrženi a policejní komisař podal návrh na vzetí do vazby,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám