Hlavní obsah

Obchodníci s kokainem stanuli před soudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Čtyři obžalovaní ze čtyř evropských zemí stanuli ve čtvrtek poprvé před trestním senátem Krajského soudu v Ostravě kvůli obchodování s kokainem. Hlavními obžalovanými jsou Albánec Val Preka a občan Republiky Kosovo Bekim Syla, kteří do Česka podle státní zástupkyně přivezli přes dva kilogramy kokainu. Spolu s nimi na lavici obžalovaných usedli také Ital a Čech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Z obchodování s drogami se před ostravským soudem zodpovídají Calogero Massimiliano Di Gregorio (vlevo) a Val Preka (vpravo).

Článek

Na počátku obchodního řetězce, který začínal v Nizozemsku, stál podle obžaloby Val Preka, který drogu získal od nezjištěných pachatelů.

„Organizoval dovoz kokainu z Nizozemského království přes Německo a Polsko. Osobně dohodl místo, čas a množství drogy,“ uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová. Role Bekima Syly spočívala v tom, že najímal kurýry, kteří zboží přepravovali do České republiky. Podle obžaloby tímto způsobem v září roku 2009 přivezli do Ostravy půl kilogramu kokainu, v únoru minulého roku pak dalších 1500 gramů.

Zhruba jeden kilogram od obžalovaných dovozců pak podle obžaloby převzal Ital, žijící v Ostravě jménem Calogero Massimiliano Di Gregorio, který pak drogu prodával dalším lidem. Čtvrtým obžalovaným je český občan Viktor Šrámek, jehož role v případu je ale jenom okrajová, protože je obžalován z prodeje pouhých několika gramů kokainu. Jako jediný není ve vazbě.

Zatímco Val Preka a Viktor Šrámek odmítli před policisty vypovídat, Bekim Syla veškerá obvinění popřel. „Vypověděl, že nikdy s drogami neobchodoval,“ uvedla státní zástupkyně v obžalobě. Jediný Calogero Massimiliano Di Gregorio se k obchodování s drogami v plném rozsahu přiznal.

Poté, co soud vyslechne všechny obžalované, přijdou na řadu svědci a soudní znalci. Hlavní líčení potrvá kvůli velkému počtu svědků minimálně několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám