Hlavní obsah

Za jízdu v podnapilosti dostal bývalý žalobce podmínku a zákaz řízení

Právo, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Trest vězení v trvání pěti měsíců s podmínečným odkladem na půldruhého roku uložil v úterý Okresní soud v Přerově bývalému olomouckému státnímu zástupci Aleši Zdráhalovi za řízení s alkoholem. Kromě toho nesmí dva a čtvrt roku usednout za volant.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Aleš Zdráhala

Článek

Případ se stal loni v červnu, když Zdráhalovo audi zastavila před osmou hodinou ráno policejní hlídka v Olomouci za překročení povolené rychlosti. Opakovaná dechová zkouška na přítomnost alkoholu tehdy u devětapadesátiletého řidiče ukázala nejvyšší hodnotu 1,99 promile, následný odběr krve v nemocnici pak prokázal 1,4 promile alkoholu.

Zdráhala u soudu nepopíral, že před jízdou požil alkohol. Uvedl, že ráno po manželské hádce vypil v rozrušení dvě až 2,5 deci slivovice. Důvodem rozepře bylo údajně zapůjčení osobního auta známému. Tvrdil, že bezprostředně nato vezl vůz jen zhruba 500 metrů od domu na domluvené místo a nebyl v tu dobu ještě alkoholem ovlivněn.

Soud však se svou obhajobou nepřesvědčil. „Bylo jednoznačně prokázáno, že pil předešlého večera, a to daleko větší množství, než deklaroval,“ uvedl soudce Jiří Barbořík. Podotkl, že v této souvislosti není rozhodující, jek daleko autem v tomto stavu jel.

„Je bezpodmínečně nutné, aby osoba, která má hájit spravedlnost a právo, se tak také chovala a neporušovala právní předpisy,“ poznamenal po vynesení rozsudku státní zástupce Jiří Zemek.

Zdráhala, kterému hrozil až rok vězení, se proti rozsudku na místě odvolal. Jako bývalý žalobce řadu let sám řešil i závažná provinění řidičů. Kvůli kauze loni v září odešel ze státního zastupitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám