Hlavní obsah

Další nešvar českých řidičů, nedávají blinkr při přejíždění pruhů

Novinky, Petr Nový, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo pravidelně jezdí na českých silnicích, to zná. Předjede vás auto a při zařazování do pomalejšího pruhu nedá signál o změněně směru jízdy. Tento nešvar se poslední dobou velmi rozšířil, policistům se však nedávání blinkrů špatně dokazuje.

Nový trend na silnicích - řidiči nepoužívají blinkryVideo: Novinky

 
Článek

Policisté konkrétní statistiky tohoto dopravního přestupku neevidují, je začleněn do širší skupiny nesprávného způsobu jízdy, což potvrdila i Veronika Hodačová z Policejního prezidia. Podle odborníků závisí hlavně na policistech, jak si budou tohoto přestupku všímat.

„Také jsem si toho všiml, zdá se, že se z toho stává nějaká hloupá móda,“ konstatoval poslanec a dopravní expert VV Stanislav Huml na dotaz, zda se s problémem nepoužívání blinkrů setkává.

Za nepoužití blinkru přitom řidiči nehrozí uložení trestných bodů. V roce 2008 byl takový návrh na stole s tím, že řidič by dostal dva trestné body. Do praxe se však sankce nedostala, policisté mohou uložit jen pokutu.

Pokud není k dispozici video, je to často tvrzení proti tvrzení.
šéf dopravní policie

Jak Huml říká, záleží především na policistech, zda si budou těchto situací více všímat. „Nyní je za tento přestupek možno uložit pokutu do dvou tisíc korun,“ doplnil poslanec. Ve správním řízení může být pokuta i vyšší.

Šéf dopravní policie Leoš Tržil připustil, že policisté o tomto stále častějším přestupku na silnicích ví, možnosti dokazování jsou však pro muže zákona omezené. „Pokud není k dispozici video, je to často tvrzení proti tvrzení,“ upřesnil Tržil.

Priorita dopravní policie

Dopravní policisté se v letošním roce budou i tomuto nešvaru řidičů věnovat, jelikož mají zlepšení bezpečnosti na silnicích za svou prioritu. „I na tento přestupek se zaměříme,“ uzavřel Tržil.

Podle zákona musí dát řidič znamení o směru jízdy pokaždé, když dochází ke změně směru jízdy, nebo při vybočování z jízdního pruhu. Výjimkou je pouze situace, kdy řidič vjíždí na kruhový objezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám