Hlavní obsah

Manželé vybírali od lidí peníze na nákup bytů, zpovídají se ze zpronevěry

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Téměř přesně před dvěma lety uzavřela realitní kancelář Rekin působící zejména na severu Moravy a ve Slezsku všechny své pobočky a dohnala tím více než stovku klientů, kteří jí svěřili peníze, k šílenství. Nyní stojí šéfové firmy Sylvie a Pavel Pešátovi před soudem kvůli obvinění ze zpronevěry ve výši 36 miliónů korun. Klienti přišli o své peníze a v řadě případů také o své nemovitosti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před soudem se ze zpronevěry zodpovídají dva manželé – majitelka realitky Sylvie Pešátová (na snímku) s manželem Pavlem.

Článek

Hlavní líčení s majitelkou Rekinu a jejím manželem začalo v pondělí čtením obžaloby, která obsahuje podrobný popis všech pochybných obchodních transakcí. „Předpokládám, že obžalobu budu číst asi čtyři hodiny,“ řekl před zahájením jednání státní zástupce Michal Togner.

Dále by měly přijít na řadu výslechy obou obžalovaných. Ti ale v přípravném řízení s policií nespolupracovali a odmítli tehdy vypovídat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pavel Pešát, který se u soudu zpovídá ze zpronevěry

Seznam poškozených čítá více než stovku jmen. „Obžalovaní měli způsobit klientům škodu za 36 miliónů korun. S jejich finančními prostředky, vloženými do úschovy, měli nakládat jako s prostředky vlastními,“ řekl Togner s tím, že žádný z klientů doposud nedostal své peníze zpět.

„Pokud vím, nedostali nic. Ze strany obžalovaných ani v nejmenším. A z konkursní podstaty, pokud je mi známo, nebyla učiněna také žádné náhrada,“ dodal žalobce.

Klienti přišli o peníze i byty

K soudu dorazili také někteří z poškozených klientů. Například Jiří Linhart se před více než dvěma lety rozhodl prodat svoji chatu na okraji Havířova. „Obchodní zástupkyně Rekinu mi našla kupce chatky. Celková cena byla 138 tisíc korun. Slibovali mi, že dostanu 110 tisíc, zbytek měl padnout na provizi pro Rekin. Když došlo k převodu chatky na katastru, najednou jsem zjistil, že všechny pobočky Rekinu jsou uzavřeny a šel jsem podat trestní oznámení,“ řekl Jiří Linhart z Havířova.

Peníze, které složil kupec, mu realitní kancelář nedala, v chatě už bydlí nový majitel. „Asi jim provize 28 tisíc nestačila. Teď nemám ani chatu, ani peníze,“ řekl Linhart novinářům.

Ve srovnání s jinými klienty na tom ještě není tak zle – někteří realitní kanceláři krátce před jejím nečekaným bankrotem svěřili i několikamiliónové částky na nákup bytů nebo rodinných domů.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy řady svědků a předpokládá se, že rozsudek vzhledem k rozsáhlosti kauzy a velkému počtu poškozených padne až za několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám