Hlavní obsah

Řidiči jezdí po zamrzlém Lipně, dokud se nepropadnou, policie na ně nemůže

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipno nad Vltavou
Aktualizováno

Zamrzlá hladina Lipna přiměla řadu řidičů, aby si svou jízdu zkrátili kratší cestou přes nádrž. Rizika, že se pod nimi led prolomí, se přitom neobávají. Informaci o takto riskujících řidičích potvrdila v pondělí policie.

Foto: David Veis, ČTK

Automobily přejíždí po hladině zamrzlého Lipna

Článek

Mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková uvedla, že policie nemůže jízdu přes vodní nádrž ovlivnit, protože s ní silniční zákon ani žádná vyhláška nepočítá. Až v případě, že se nějaké auto propadne, hrozí řidičům pokuta v řádu desítek tisíc korun za únik provozních kapalin do vody.

"Síla ledu je v okolí Lipna v těchto dnech přes 20 centimetrů," řekl Jan Staněk, který se stará o údržbu zdejší bruslařské dráhy. Obyvatelé z okolí nádrže tvrdí, že na to, aby po zamrzlé hladině mohlo bezpečně přejet auto, stačí patnácticentimetrový led.

Auto může najet na prasklinu nebo slabší vrstvu a snadno se pak proboří.
provozovatel bruslařské dráhy

Podle Staňka však podobné úvahy nemusí vždy ve skutečnosti platit. Navíc se nedá síla ledu ověřit na všech místech přehrady. "Auto může najet na prasklinu nebo slabší vrstvu a snadno se pak proboří," řekl Staněk.

Policie v této zimní sezóně zatím neeviduje žádnou takovou událost. Pavlíčková však říká, že lidé přes lipenskou nádrž teprve začali jezdit před pár dny. "A bohužel se nedá vyloučit, že se i letos někdo na Lipně propadne. Proto nedoporučujeme lidem, aby s autem na led jezdili, riskují tím i vlastní životy," uvedla.

Každou zimu aspoň jeden propadlý vůz

V minulosti policie řešila téměř každou zimu minimálně jeden případ, kdy pod vozidlem led praskl. Jednalo se o osobní vozy, traktor i cisternu. Zatím se žádný řidič, s nímž se led propadl, neutopil.

Lidé si nejčastěji zkracují na přehradě cestu z Horní Plané do Bližší Lhoty. Ušetří si tím 23 kilometrů dlouhou trasu. Další frekventovanou zkratkou po ledě bývá cesta z Frymburku do Frýdavy. I tam se řidiči vyhýbají dlouhému objíždění přehrady přes Lipno nad Vltavou.

Anketa

Vadí vám, že si řidiči zkracují cestu přes zamrzlou lipenskou vodní nádrž?
ano, mělo by se to zakázat
28,7 %
ne, pokud ledu věří, ať jedou
71,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18903 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám