Hlavní obsah

Stovky lidí naletěly podvodníkům, kteří slibovali půjčky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rukou policistů skončila v minulých dnech dvojice, která na Karvinsku pomocí internetu podvedla několik stovek důvěřivých lidí. Děvětadvacetiletý muž a o dva roky mladší žena slibovali výhodné půjčky. Od svých klientů vybrali předem poplatky, ovšem slibované půjčky nakonec neposkytli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O případu informovala v pátek mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Muž i žena už byli obviněni z podvodu, policie podala návrh na jejich vzetí do vazby. Soud nakonec vzal do vazby pouze muže, jeho spoluobviněná byla propuštěna a je stíhána na svobodě.

„Podstata podvodu se skrývala v poplatcích. Od zájemců si nechali předem posílat poplatky v rozmezí od několika set až do dvou tisíc korun. Tyty služby nabízeli s vědomím, že zájemcům půjčky nikdy nezajistí,“ uvedla mluvčí.

Komisař má podle ní zadokumentováno již 215 poškozených. „Předpokládá ale, že konečný počet přesáhne jeden tisíc. Prozatím vyčíslená škoda činí bezmála 180 tisíc korun,“ doplnila Viačková s tím, že obviněným teď hrozí pět let vězení, konečná právní kvalifikace ale bude zřejmě vyšší. „Vzhledem k velkému počtu poškozených a narůstající škodě bude skutek pravděpodobně kvalifikován s trestní sazbou až osmiletého vězení,“ dodala Viačková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám