Hlavní obsah

Přívaly sněhu ochromily silnice a hromadnou dopravu

Právo, Novinky, ČTK, vm, sve, pko, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko, stejně jako většina Evropy, je ve čtvrtek ráno pokryto sněhem. Na silnicích a chodnících leží většinou uježděný sníh, silničáři na mnoha místech jezdili celou noc. Uzavřena byla ráno dálnice D5 mezi 89. a 93. kilometrem ve směru na Rozvadov kvůli několika nehodám nákladních i osobních aut. Po odstranění nehody jiný kamión zablokoval dálnici D5 na 17. kilometru.

Kvůli nejezdícím tramvajím v Praze chodí davy lidí do práce pěškyVideo: Novinky

 
Článek

Ráno stála také dálnice D1 u Brna ve směru na Prahu. Novinkám to řekl dispečer Ústředního automotoklubu (ÚAMK). Na 185. kilometru ve směru na Prahu se srazily dva kamióny. Tvořily se tam několikakilometrové kolony. Provoz byl zastaven, okolo půl deváté byl ale obnoven.

Na 91. kilometru dálnice D5 ráno havaroval kamión, na 93. kilometru se srazila dvě nákladní auta, nehoda si vyžádala zranění. V příkopu skončilo také několik osobních aut.

Nehoda kamiónu, která blokovala D5 u PlzněVideo: Patrik Biskup, Novinky

Nehodu se podařilo odstranit před desátou hodinou. Dálnici D5 ale v té době zablokoval jiný havarovaný kamión na 17. kilometru. Tam havarovaný nákladní vůz zablokoval oba jízdní pruhy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Situace v pražských ulicích

Také na dálnici D11 je nehoda, a to hned u příjezdu do Prahy.

V Praze leží několikacentimetrová vrstva sněhu, teploměry ukazují minus sedm stupňů Celsia. Na řadě míst byly přerušeny autobusové linky a zamrzlé výhybky ztěžují provoz tramvají. Od 7:30 je uzavřen Strahovský tunel ve směru na Břevnov. Srazil se zde autobus s nákladním autem. Kolona je také na Barrandovském mostu. Stojí také Jižní spojka od křižovatky s Michelskou až na Lanový most.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Situace v pražských ulicích

Ucpány jsou příjezdy do Prahy na 4. kilometru D1 a také příjezd do Prahy od Teplic.

Na podolském nábřeží v Praze 4 od železničního mostu na Výtoni stojí dlouhá kolona tramvají, lidé musejí chodit do práce pěšky. Zapříčinily to sníh a nákladní automobil, který strhl tramvajovou trolej.

Kolony aut se vytvářejí například na Proseku, ucpaná je také Štěrboholská, problémy jsou v Horních Měcholupech, na Jižní Spojce a Průmyslové. Nejjistější dopravní prostředek je metro. Tramvaje jezdí se zpožděním například na trati mezi Karlovým náměstím a Náměstím Míru. Od rána zasedá pražský krizový štáb.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zapadané vozy ve čtvrtek ráno

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Situace v pražských ulicích

S problémy se potýkají také železnice a letiště. České dráhy již musely kvůli sněhu zrušit sedm rychlíkových spojů. Problémy má například trať z Prahy do Kralup nebo z Prahy do Berouna. Cestující by měli kontrolovat aktuální situaci.

Letiště Ruzyně bylo uzavřeno od středečních 11  hodin v noci do pěti do rána. [celá zpráva]

Před devátou hodinou byla nesjízdná silnice první třídy číslo 13 na Karlovarsku mezi obcemi Stráž nad Ohří a Bočí ve směru na Chomutov. Silnice je velmi špatně průjezdná jedním pruhem. "Policisté dopravu v místě řídí kyvadlově. Objízdná trasa na Chomutov je ve směru z Karlových varů na Prahu. Policisté žádají řidiče, aby se uvedenému úseku vyhnuli," řekl mluvčí policie Pavel Valenta.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tah z Brna na Svitavy je po nočním vytažení uvízlého kamionu již průjezdný.

Příděl 10 až 15 cm nového sněhu, teploty okolo minus 10 stupňů a silný vítr vytvářející sněhové jazyky stále komplikují situaci na Českolipsku především motoristům. S namrzlou vozovkou si v kopcovitém terénu neporadily kamióny a zůstaly až do ranních hodin  odstavené podél silnic. „Největší problémy se sjízdností registrujeme v Jestřebí v Ralsku a tradičně na kopci Šébr,“ řekl Právu pracovník operačního střediska českolipské policie.

Na Vyškovsku zavřeli tři silnice

Většina silnic na jižní Moravě je již sjízdná, ale jen se zvýšenou opatrností. Na Vyškovsku jsou neprůjezdné tři vedlejší silnice. Jen s největší opatrností jsou sjízdné hlavní ulice v Brně, chodci si musí dát pozor na rozježděný sníh při přecházení silnic, pod některými zasněženými chodníky se zase skrývá náledí. Situace na Blanensku je už stabilizovaná, silnice nižších tříd stejně jako ve zbytku kraje pokrývá vrstva ujetého sněhu.

Foto: Právo

Situace na jižní Moravě

K nejvíce postiženým místům patřilo Vyškovsko. Dosud jsou tam uzavřené cesty: Rousínov - Slavkov, Bohdalice - Kučerov a také Šaratice - Milešovice. Do jejich protažení bude třeba nasadit frézy. Kdy budou zprůjezdněny, zatím nelze odhadnout.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Silnice v Brně jsou sjízdné jen s velkou opatrností.

Na Hodonínsku je nutná opatrnost v oblasti Bílých Karpat. Na silnicích, které jsou tam kvůli ochraně přírody udržovány jen inertním posypem, leží totiž až pěticentimetrová vrstva sněhu, uvedla ČTK.

Všechny silniční tahy jsou v Libereckém kraji už průjezdné. Silničáři ale varují řidiče, aby vyjížděli pouze v nezbytných případech a jezdili se zvýšenou opatrností. Situaci se podařilo zlepšit na silnici R35 mezi Turnovem a Libercem.

„V ranních hodinách zde kvůli nízkým teplotám nefungoval chemický posyp, na silnici umrzal sníh a ve stoupáních v Paceřicích a Jeřmanicích měli řidič potíže. Uvízly zde také kamióny. Nyní už je silnice průjezdná,“ řekl Právu mluvčí Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil.

Podle něho byla silnice v noci a nad ránem na některých místech dramatická. „Ve Frýdlantu například musela naše technika doprovázet sanitku záchranné služby, aby se dostala do Zatiší,“ podotkl Pospíšil.

V Česku napadlo od dvou do deseti centimetrů sněhu, nejvíce padalo v severních Čechách, mnohdy až 18 centimetrů. V Moravskoslezském kraji napadlo asi 15 centimetrů sněhu. Sněžení v Česku postupně ustává.

Rychlostní silnice R35 byla na 282. kilometru ve čtvrtek dopoledne uzavřena směrem na Olomouc. Vyprošťoval se tam havarovaný kamión. Dopravu se podařilo obnovit po jedenácté hodině.

V Ústeckém kraji průjezdné hlavní tahy, kromě trasy Děčín-Liberec

Už čtvrtý den bojují silničáři v Ústeckém kraji s přívalem nového sněhu. Za dnešní noc podle jejich poznatků napadlo 15 až 30 centimetrů sněhu a silnice třetích tříd vůbec nestíhali prohrnovat. S problémy ale stíhají i hlavní tahy, především silnici z Děčína směrem na Liberec, která musela být během noci a rána na několika místech uzavřena.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V Ústí nad Labem připadlo 19 centimetrů sněhu.

Kvůli různým poruchám a nehodám vypadla silničářům až třetina aut a musejí shánět stále více techniky od dodavatelských firem, řekla provozní náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Situace v pražských ulicích

Problémy se nevyhýbají ani dálnici D8, kde se na některých místech tvoří dlouhé kolony kamiónů. "Silnice jsou sjízdné jen s nejvyšší opatrností. Jen málo jsme solili, to nemělo vzhledem k počasí smysl," řekla ráno Holovská.

Projet jde ale podle ní po všech hlavních tazích, vyjma hlavního tahu z Děčína na Liberec a do Rumburka, který se během noci na několika místech uzavřel. Nejhorší situace je směrem na Rumburk těsně za Svorem, kde se v prudkých kopcích utvořila až devět kilometrů dlouhá ledovka. Tam by policie měla úsek otevřít mezi 08:00 a 09:00.

Meteorologové velmi silný příval sněhu potvrzují, ale v odhadech jsou skromnější. Na horách podle nich za 12 hodin přibylo až 15 centimetrů sněhu.

V Tušimicích na Chomutovsku leželo ráno 32 centimetrů sněhu, což je absolutní rekord od roku 1968, od kdy se v Tušimicích měří. Dosavadní rekord pocházel z 23. ledna 1980, kdy v Tušimicích meteorologové zaznamenali 28 centimetrů. Podle meteorologa Pavla Jůzy z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu jsou Tušimice na srážky chudá oblast. Nejvíce za posledních 24 hodin napadlo v Ústeckém kraji ve Varnsdorfu, 27 centimetrů. V Ústí nad Labem Kočkově přibylo za noc 16 centimetrů, za posledních 24 hodin centimetrů 19.

Ve čtvrtek už se podle meteorologů sněžení neočekává, další velká sněhová nadílka je však hlášena na pátek.

Anketa

Omezily nové přívaly sněhu možnosti vaší dopravy?
Ano
61,6 %
Ne
38,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19680 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám