Hlavní obsah

Na železnici trvá kalamitní stav, nejhorší situace je na severu území

Aktualizováno

Na železnici trvá ve čtvrtek ráno kalamitní stav, který České dráhy (ČD) prodloužily do 12 hodin. Největší zpoždění v řádu desítek minut mají vlaky zejména na Liberecku, Přerovsku a Olomoucku. Mluvčí ČD Petr Štáhlavský upozornil, že některé spoje mohou být zcela zrušeny.

Článek

Zdržení se týká především dálkových vlaků a průjezdů velkými dopravními uzly. Na lokálních tratích jsou zpoždění menší.

Na jihu republiky, v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině je podle mluvčího drah situace klidnější. "Ale ani tam nelze vyloučit jednotlivé zpožděné spoje," uvedl Šťáhlavský.

Výhled na čtvrtek podle něj záleží na dalším sněžení a na tom, jak Správa železniční dopravní cesty bude schopna zajistit funkci výhybek a dalšího zařízení.

Ve středních Čechách nevyjelo 40 vlaků

Upozornění na možná zpoždění či odřeknutí vlaků zatím trvá do deseti hodin, uvedl Šťáhlavský. Lidé, kteří ve čtvrtek plánují cestu, by se před jízdou měli seznámit s aktuální situací v dopravě na internetových stránkách ČD, dodal.

Ve Středočeském kraji nevyjelo ve čtvrtek ráno 40 vlaků. Vlaky v regionu mají zpoždění do 20 minut. Zrušeny byly podle Šťáhlavského především vlaky jedoucí z Prahy do Benešova, Kolína nebo Berouna. "Většinou se jednalo o vložené vlaky. Tím se prodloužily intervaly mezi jednotlivými spoji," uvedl Šťáhlavský. Delší časové intervaly mezi výjezdy vlaků by podle něj rovněž měly zabránit prodlužování jejich zpoždění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám