Hlavní obsah

Lékař v Ostravě zavraždil pacientku a vykradl její byt

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Velký smutek prožívá devětašedesátiletý Juraj Mikóczi z Ostravy. V pondělí by oslavil se svou manželkou Marií třicet let společné cesty životem. Místo toho truchlí nad její smrtí. Když se začátkem listopadu vrátil domů z noční služby z vrátnice bezpečnostní agentury, našel ji doma zavražděnou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Bylo něco po čtvrté hodině ráno. Přišel jsem z noční, v obýváku hrála televize a manželka ležela v kuchyni na zemi. Byl to pro mě takový šok, to si nikdo nedovede představit,“ svěřil se Právu pan Mikóczi. Tehdy ovšem netušil, že podezřelým z vraždy je údajně bývalý manželčin lékař.

Policisté už z vraždy čtyřiasedmdesátileté ženy obvinili 50letého muže ze Vsetínska. Bývalý lékař svou pacientku údajně zabil, když mu nechtěla dát peníze. I když k vraždě došlo už 2. listopadu, policie o vraždě informovala teprve minulou sobotu.

Když manžel našel paní Marii bez známek života, po bytě prý byla rozházená spousta věcí, pootevírané skříně, šuplíky. Jak řekl, zmizely manželčiny zlaté šperky, hodinky, broušená mísa, ženina peněženka i s bankovní kartou a také 15 tisíc korun v hotovosti, které měli manželé připraveny na úhradu plánované oslavy jubilea sňatku, na niž chtěli pozvat děti s rodinami i další příbuzné.

„Vzal také několik lahví vína a flašku meruňkovice. My jsme alkohol nepili, koupili jsme to na tu oslavu,“ doplnil. „A ze skříně vzal i mou košili od pracovní uniformy. Měl ji prý dokonce oblečenou, když ho policisté u něj v bytě zatkli,“ doplnil pan Mikóczi, který pracuje u bezpečnostní agentury.

Opsal si jména z kartotéky?

Paní Mikócziová byla těžce nemocná. Bývalý lékař už před časem v bytě své pacientky byl, když měla horečky a bylo jí zle.

„Chodil jsem s manželkou k němu do ordinace tak jednou dvakrát do měsíce, aby ji vyšetřil, napsal léky. Už nějakých pár měsíců jsme ho ale neviděli. Nyní jsem se dozvěděl, že ho prý z ordinace po dvou měsících vyhodili, protože pil, a zřejmě čachroval i s léky,“ vyprávěl pan Mikóczi. „Mně nějak neseděl. Pohled měl nepřítomný jako feťák,“ doplnil.

Když doktora kvůli časté opilosti z ordinace vyhodili, podle televize Prima si opsal z kartotéky všechny pacienty starší šedesáti let a zřejmě plánoval, že z nich bude loudit peníze. „Údajně policii řekl, že manželka mu dala jídlo a dokonce i pivo. Ale když chtěl peníze, řekla, že žádné nemá, snažila se ho z bytu dostat. Skočil po ní a udusil ji,“ vyprávěl Právu zdrcený muž, „měla podlitiny na krku. Čeho jsem se to jen musel dožít?“

Policejní mluvčí Soňa Štetínská uvedla, že policisté měli od počátku podezření, že na smrti ženy má podíl jiná osoba. To na místě činu potvrdil i soudní lékař.

Podezřelého zadrželi policisté hned 2. listopadu a další den ho obvinili z vraždy, informovala Štětínská. „Hrozí mu trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby,“ doplnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám