Hlavní obsah

Za devět měsíců přistihli policisté 10 500 opilých řidičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní policie v období od začátku ledna do konce září přistihla při běžných kontrolách více než 10 500 řidičů, kteří měli pozitivní dechovou zkoušku na alkohol. V posledních letech docházelo k nárůstu nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, což policii vedlo k zavedení povinné dechové zkoušky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Za posledních devět měsíců přistihla dopravní policie přes 10 500 řidičů pod vlivem alkoholu.

Článek

Nejvíce přistižených řidičů pod vlivem alkoholu od počátku roku do konce září evidují statistiky ve Středočeském kraji - 2145. Nejméně pak v kraji Vysočina, kde nadýchalo alkohol při kontrole 228 řidičů.

V Praze například policisté přistihli 700 opilých lidí za volantem. Téměř každý třetí řidič, který nadýchal, měl podle Veroniky Hodačové z policejního prezidia do 0,24 promile alkoholu.

Ti se však mohou vyhnout trestu díky doporučení ministerstva dopravy. To říká, že pokud se sami nepřiznají nebo pokud neexistuje důkaz, že před jízdou pili alkohol, bude jejich prohřešek proti zákonu odložen. Pokud však svou vinu uznají, hrozí jim ztráta šesti bodů, pokuta do výše 20 tisíc korun a zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku.

Do 0,3 promile pokuta pět tisíc korun bez ztráty bodů

V srpnu také vláda podpořila senátní návrh na zrušení bodového trestu za naměření alkoholu až do 0,3 promile. Musí ho ale ještě projednat sněmovna. V budoucnu by podle návrhu řidiči za nadýchání alkoholu do 0,3 promile ve správním řízení hrozila pokuta do pěti tisíc korun a nedostal by žádný trestný bod. Dál by ale měla podle dopravních expertů platit nulová tolerance.

Návrh má usnadnit práci policistům. Počet obětí nehod zaviněných pod vlivem alkoholu v posledních letech vzrostl. Zatímco v roce 2007 policie evidovala celkem 36 takových obětí, o rok později to bylo 80 lidí a loni už 123. To byl důvod, proč od začátku roku přistoupili dopravní policisté k povinným dechovým zkouškám při běžných silničních kontrolách.

Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí pokuta až 50 tisíc

Od počátku letošního roku do konce září evidují dopravní policisté 3326 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. Za prvních osm měsíců roku pak zemřelo 39 lidí při kolizích, kde svou roli sehrál alkohol. Pokud řidič dechovou zkoušku odmítne, hrozí mu vysoké sankce - pokuta až 50 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky.

V případě pozitivní zkoušky na alkohol policisté předají věc správnímu orgánu. Pokud jde o podezření ze spáchání trestného činu, zahajují se úkony trestního řízení. Jízdu pod vlivem alkoholu a drog soudy mohou trestat až ročním vězením, při opakování deliktu může jít hříšník do vězení až na tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám