Hlavní obsah

Havárii opilého starosty z Nepomuku bude řešit krajský úřad

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepomuk

Pokuta až padesát tisíc, dvouletý zákaz řízení motorových vozidel a sedm trestných bodů, to všechno teď hrozí starostovi Nepomuku Jiřímu Maškovi (ODS), který v červenci zavinil ve městě dopravní nehodu, od které ujel a po vypátrání policií nadýchal přes jedno promile alkoholu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Policisté museli starostu Maška po nehodě hledat

Článek

„Vyšetřování jsme uzavřeli a případ postoupili nepomucké radnici do správního řízení,“ potvrdil v úterý Právu mluvčí policie Libor Pilař. Původně policisté zahájili úkony trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

„Protože se ale řidič odmítl podrobit krevní zkoušce, vycházeli jsme tak jen z propočtu znalce, který v závěru posudku nepotvrdil, že by měl viník nehody nad jednu promile alkoholu, což je hranice pro trestní stíhání,“ vysvětlil Pilař.

Starosta při výjezdu z vedlejší ulice nedal přednost jinému automobilu. Oba vozy do sebe narazily. Nikomu se nic nestalo, odnesly to jen plechy. Mašek se na místě zdráhal domluvit s druhým účastníkem nehody o způsobu úhrady škody a odjel.

Úředníci z Nepomuku se vyloučili pro podjatost

Maškův přestupek ale nakonec nepomučtí úředníci projednávat nebudou. „Vyloučíme se pro podjatost. Krajský úřad pak rozhodne, jakému správnímu orgánu věc přidělí,“ sdělil vedoucí odboru dopravy městského úřadu v Nepomuku Jiří Bešta.

Sám starosta se k nehodě opakovaně odmítal vyjádřit. Prohlásil pouze, že v letošních komunálních volbách už kandidovat nebude.

Do podobné situace se před čtyřmi lety dostal Maškův předchůdce Pavel Jiran. Ten byl potrestán několikatisícovou pokutou a půlročním zákazem řízení za to, že se snažil ututlat dopravní nehodu, při které se služebním vozem narazil do betonového sloupku a na vozidle způsobil stopadesátitisícovou škodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám