Hlavní obsah

Kauza Vítkov se chýlí ke konci, u soudu promluvil poslední svědek

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Hlavní líčení se čtyřmi vítkovskými žháři, které je mediálně nejsledovanější kauzou v dějinách české justice, se chýlí ke konci. Poté, co soud v úterý vyslechl posledního svědka a seznámil se s aktuálním zdravotním stavem popálené Natálky, požádali advokáti obžalovaných i zmocněnci poškozených o to, aby mohli nahlédnout do obsáhlého soudního spisu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Jaromír Lukeš u soudu.

Článek

To může trvat několik hodin, ale i několik dní. Pak budou s největší pravděpodobností následovat závěrečné řeči a rozsudek.

Soud se v úterý nejprve pokusil vyslechnout svědka, který už k soudu přišel v květnu a odmítl tehdy vypovídat kvůli tomu, že některá média zveřejnila jeho jméno. Jde o dobrovolného hasiče z Opavska, který přivedl kriminalisty na stopu obžalovaných.

Těsně před požárem ve Vítkově zaslechl telefonní hovor své kamarádky, které údajně volající sdělil, že jde „na Cikány". Když se pak dozvěděl o požáru, oznámil vše policii.

Klíčový svědek se obává pomsty

Advokát jednoho z obžalovaných opakovaně žádal soud, že musí svědka donutit přijít znovu, takže soudce ho předvolal podruhé a umožnil mu vypovídat v oddělené místnosti. Ani to však nepomohlo, svědek opět výpověď odepřel kvůli strachu z pomsty. Zdůvodnil to incidentem z letošního května, kdy mu na zábavě vyhrožoval údajný kamarád obžalovaných, který má v obci dívku.

Soud také v úterý už podruhé vyslechl soudního znalce Igora Dvořáčka, který vypracoval posudek na zdravotní stav popálené Natálky. Dvořáček zopakoval, že dívka i nadále opakovaně dochází do nemocnice kvůli drobným operativním zákrokům a musí se denně věnovat rehabilitaci.

„Objevují se také nové potíže ve smyslu psychické retardace, a to pravděpodobně v důsledku opakovaných anestézií,“ řekl Dvořáček s tím, že na definitivní vyjádření ohledně trvalých následků je ještě v současné fázi léčby brzo.

Zatím není jasné, kdy by měly v kauze Vítkov zaznít závěrečné řeči. Záležet bude na tom, jak dlouho potrvá seznamování účastníků s kompletním spisem, a zda někdo z nich na základě studia spisu nenavrhne soudu další výslechy. Pokud nedojde k zásadnímu obratu, mohl by rozsudek padnout v říjnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám