Hlavní obsah

U soudu se žháři svědčil starosta kvůli výhrůžnému telefonátu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vyhrožování jednomu ze svědků, který loni přivedl policii na stopu vítkovských žhářů, se řešilo ve středu dopoledne během hlavního líčení, které u Krajského soudu v Ostravě tento týden pokračuje po dvouměsíční přestávce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní líčení probíhá za velmi přísných bezpečnostních opatření.

Článek

U soudu vypovídal starosta Otic na Opavsku Jan Lihotzký, jehož prostřednictvím neznámý muž letos na jaře vyhrožoval jednomu z místních občanů - dobrovolnému hasiči, který v kauze vystupuje jako svědek.

Starosta u soudu řekl, že mu neznámý anonym volal 20. května na služební telefon.

Když jsem se zeptal, kdo volá, řekl, že je slušný člověk.
Jan Lihotzký

„Volal ze skrytého čísla. Ptal se, kde schováváme toho hasiče. Odmítal se představit. Říkal, že bychom všichni potřebovali dostat přes hubu. Telefonát jsem ukončil,“ řekl starosta s tím, že vše oznámil policii. Další podobný telefonát zaznamenal o dva týdny později.

„Bylo to v podobném duchu. Když jsem se zeptal, kdo volá, řekl, že je slušný člověk,“ dodal starosta.

Svědek, na jehož adresu telefonát výhrůžky směřoval, měl u soudu vypovídat už letos v květnu, ale poté, co některá média zveřejnila jeho jméno, dostal strach a výpověď odmítl. Soudce to respektoval s tím, že vše podstatné už svědek stejně řekl do policejního protokolu.

Jde o svědka, který loni ještě před žhářským útokem náhodou zaslechl telefonát své známé, které volal kamarád, že „jedou na cikány.“ Když se z televize o požáru dozvěděl, kontaktoval po nějaké době policii.

Advokát: strach není důvodem k odmítnutí výpovědi

Advokát Davida Vaculíka se opakovaně snaží přesvědčit soud, že strach není důvodem pro odmítnutí výpovědi.

O tom, zda bude hasič znovu předvolán, má nyní už poněkolikáté rozhodnout soud při uzavřené poradě a výsledek sdělí ve čtvrtek. V každém případě by se ale dále mělo pokračovat ještě doplňujícím výslechem ještě jednoho soudního znalce.

Pak už se proces bude chýlit k samotnému konci. Podle soudu je velmi pravděpodobné, že další lidé už vyslýcháni nebudou. Také drtivá většina listinných důkazů už u soudu zazněla.

„Je možné, že příští týden už by mohly zaznít závěrečné řeči,“ potvrdila mluvčí soudu Barbara Plchotová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám