Hlavní obsah

Soud neobvyklým způsobem zrušil verdikt pro Vaškůje v kauze Čunek

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucká pobočka ostravského krajského soudu zrušila minulý týden v neveřejném jednání odsuzující rozsudek v kauze podnikatelů Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka, viněných z pokusu o uplácení hlavní svědkyně údajné korupční kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) Marcely Urbanové. Právu to ve středu potvrdila šéfka ostravských krajských žalobců Zlatuše Andělová.

Článek

„Krajský soud v Olomouci rozhodl tak, že původní rozsudek zrušil a vrátil věc státnímu zástupci do přípravného řízení, tedy ještě před podáním obžaloby,“ upřesnila Andělová.

Podle oslovených nejmenovaných odborníků jde o neobvyklé a nepříliš časté rozhodnutí. V drtivé většině případů totiž odvolací senát při zrušení rozsudku vrací případ původnímu soudu, aby věc projednal znovu. Tady ale soudci celou kauzu vrátili prakticky na úplný začátek vyšetřování.

Podle informací Práva ze dvou na sobě nezávislých zdrojů byl důvodem takového kroku fakt, že dle mínění odvolacího soudu celý případ dozoroval místně nepříslušný státní zástupce, a tudíž bylo celé trestní řízení zmatečné.

Kauzu vedlo přerovské okresní státní zastupitelství, názor soudu je ale podle zdrojů Práva takový, že případ měli od okamžiku obvinění Vaškůje se Šmiřákem dělat žalobci ve Vsetíně.

Nynější verdikt tak prakticky kopíruje rozhodnutí Nejvyššího soudu v samotné korupční kauze Jiřího Čunka.

Ten loni v září z podnětu stížnosti tehdejší ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové konstatoval, že Čunkův případ neměli od doby obvinění tehdejšího šéfa lidovců vést žalobci v Přerově, a tudíž byl porušen v neprospěch Čunka zákon.

Obhájce: přesně to jsme chtěli

Stejný názor tedy v kauze Vaškůj zastávají podle informací Práva i olomoučtí soudci. Vaškůjův advokát Michael Bartončík se o rozhodnutí soudu dověděl až ve středu od Práva. „Mám pouze informaci, že rozhodli neveřejně 16. července, ale jak, to netuším. Nicméně odvolací soud zřejmě v plném rozsahu vyhověl našemu odvolání, v němž jsme argumentovali, že došlo k vadné delegaci ze zastupitelství ve Vsetíně do Přerova, v důsledku čehož vedl celé přípravné řízení místně nepříslušný státní zástupce,“ uvedl Bartončík.

S rozhodnutím soudu je samozřejmě spokojen. Zároveň připomněl, že na nezákonnost celého trestního řízení upozorňoval už před zahájením hlavního líčení předsedu senátu přerovského okresního soudu Jiřího Barboříka.

Právě soudce Barbořík uznal letos v lednu Vaškůje a Šmiřáka vinnými z toho, že se pokusili uplatit Urbanovou, aby vzala zpět svou výpověď vůči Čunkovi. V té tvrdila, že v únoru 2002 tehdejší starosta Vsetína převzal půlmiliónový úplatek.

Šmiřák dostal v lednu od Barboříka patnáctiměsíční trest vězení, Vaškůjovi soud žádný neudělil. Loni v květnu byl totiž pravomocně odsouzen na 7,5 roku za mřížemi kvůli daňovým deliktům při obchodech s palivy a vyšší trest za korupci už dostat nemohl.

Vaškůj ale už loni v červenci uprchl do zahraničí, načež ho téměř po roce zatkli letos počátkem června rakouští policisté ve Vídni. Nyní čeká, zda jej tamní justice vydá do ČR. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám