Hlavní obsah

Za ubodání manželky potvrdil vrchní soud jedenáctiletý trest

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na jedenáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Petra Herziga (33) z Přerovska za vraždu manželky. Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 26. března, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Herzig (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Hrůzná událost se odehrála v nočních hodinách loni z 18. na 19. července v obci na Přerovsku v bytě, který užívala Herzigova manželka. Herzing po předchozím společném požívání alkoholických nápojů a hádce odešel do kuchyně pro kuchyňský nůž s čepelí dlouhou 15 centimetrů, vrátil se za manželkou do obývacího pokoje a tam ji nejméně třikrát bodnul do trupu. Těžkým zraněním žena podlehla.

Herzig se u VS domáhal překvalifikování jeho jednání z vraždy na zločin zabití, případně vrácení věci KS. Namítal, že ten nezohlednil v dostatečné míře jeho předchozí bezúhonnost, že řádně pracoval, své závazky vůči dětem se vždy snažil plnit, a to přesto, že mu manželka bránila ve styku s dětmi a citově jej tímto vydírala.

Kromě toho podle něj KS nedostatečně zohlednil i to, že splácel dluhy, které způsobila jeho manželka a celkově v inkriminovaném období byl pod tlakem. Tvrdil, že z jeho strany se jednalo o zkratové jednání a navíc, že byl ovlivněn alkoholem. Trest je podle něj nepřiměřeně vysoký.

Olomoucký VS však jeho argumenty neakceptoval. „Vina mu byla spolehlivě prokázána, skutkový děj krajský soud kvalifikoval správně. I trest je adekvátní. Proto jsme odvolání zamítli jako nedůvodné,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám