Hlavní obsah

Policie slíbila tažení proti užívání drog na veřejnosti, zatím se nic neděje

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Důsledné pokutování lidí, kteří kouří marihuanu nebo si aplikují drogy na veřejných prostranstvích, slibuje policie už od března. Jak ale ukazují údaje z českých a moravských měst, v praxi se zatím nic nezměnilo.

Článek

Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych se ke svým březnovým výrokům stále hlásí. „Veřejně jsem přiznal, že policie, především pořádková, v této oblasti nedělá, co má,“ připustil v neděli Frydrych. Příslib až 15tisícových pokut za fetování na veřejných místech však zůstává zatím příslibem.

„Loni jsme přestupků spojených s kouřením marihuany řešili pět, letos zatím dva. Z toho je patrné, že nejde o příliš velkou agendu a ani nelze vysledovat, že by se počet případů nějak změnil,“ řekl Právu například mluvčí městské části Praha 7 Martin Vokuš.

Nových přestupků spojených s užíváním drog přibylo z oslovených měst jen v Brně.

„V loňském roce jsme měli evidováno 29 přestupků, za letošek od ledna do dubna už 21 přestupků. Takže nárůst je evidentní,“ řekl Právu mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Zároveň však upozornil, že ve většině případů nejde o kouření marihuany na veřejnosti, ale za volantem. „Státní policie je nově vybavována testery na drogy, a proto přibylo zejména řidičů usvědčených z kouření marihuany,“ podotkl Burián.

Marihuana jako tabák

V Ostravě dokonce strážníci nerozlišují, jestli dotyčný kouří marihuanu nebo tabák.

„Řešili jsme pouze případy kouření na místech, kde se kouřit nesmí. Z tohoto hlediska je jedno, co ten člověk kouří,“ uvedla mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová.

Takové případy podle ní vyřeší buď strážník na místě blokovou pokutou tisíc korun, nebo jsou postoupeny do přestupkového řízení, kde pachateli hrozí až pět tisíc.

Loni ostravští strážníci předali úřadům 22 případů, letos zatím osm případů kouření na zakázaném místě. Užívání drog na veřejnosti lze podle Zychové stíhat i jako buzení veřejného pohoršení. Takové případy, které musejí ovšem dosvědčit nejméně dva pohoršení občané, předávali zdejší strážníci do správního řízení loni dva, letos zatím tři.

„U přestupků spáchaných buzením veřejného pohoršení však nejsem schopna rozlišit, jakým způsobem byly spáchány, zda močením na veřejnosti, aplikováním si návykové látky nebo jiným jednáním,“ dodala mluvčí.

Frydrych: měl by to být samostatný přestupek

Podle Frydrycha se záměr vyhnat drogy z veřejných prostranství projeví v praxi až časem. Protidrogová centrála zatím zpracovává metodiku pro hlídkové policisty v terénu, školení pro pracovníky přestupkových agend na městských úřadech a usiluje prý i o změnu přestupkového zákona.

„Odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra jsme dali podnět, aby užívání těchto látek na místech veřejnosti přístupných bylo kodifikováno jako specifický čin do přestupkového zákona. Podobně je tomu například ve Španělsku nebo ve Francii,“ dodal Frydrych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám