Hlavní obsah

Muž pobodal v sebeobraně svého soka, dostal osm let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Na osm let do věznice s ostrahou poslal v úterý senát Krajského soudu v Hradci Králové 48letého Ladislava Peštu z Pardubic. Podle rozsudku se muž pokusil vraždit, když loni v prosinci vážně pobodal svého o dvanáct let mladšího známého.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Ladislav Pešta v soudní síni

Článek

Muži se dostali do potyčky kvůli žárlivosti. Matka tří dětí, z nichž jedno měla s Peštou a další dvě s poškozeným mužem, udržovala přátelský vztah s oběma otci, což mezi muži vedlo k dlouhodobému napětí. Řada drobnějších konfliktů vyvrcholila 20. prosince.

Ten den přišel Pešta na návštěvu své dcery, ale dveře od bytu otevřel jeho sok. Podle očitého svědectví se na Peštu vrhl, srazil jej na zem a Pešta se bránil tak, že jej kapesním nožem pětkrát bodl do krku, hrudníku a břicha.

Pravda je, že poškozený zaútočil první. Obžalovaný se mohl cítit ohrožený, ale nikoliv na životě.
soudce

Předseda senátu Luboš Sovák v odůvodnění uvedl, že Pešta se bránil nepřiměřeným způsobem.

„Pravda je, že poškozený zaútočil první. Obžalovaný se mohl cítit ohrožený, ale nikoliv na životě,“ řekl soudce s poukazem na to, že Pešta je fyzicky mnohem zdatnější než poškozený.

Přivolal pomoc a spolupracoval

K relativně mírnému trestu pod spodní hranicí trestní sazby sáhli soudci proto, že Pešta hned po činu zavolal záchrannou službu i policii a při vyšetřování ochotně spolupracoval. „Na druhou stranu, ten konflikt trval několik minut a obžalovaný si mohl během té doby uvědomit, co svým jednáním může způsobit,“ řekl Sovák.

Pešta je také povinen nahradit zdravotní pojišťovně bezmála 158 tisíc korun, což jsou náklady na vyléčení zraněného muže. Rozsudek není v právní moci, protože obě strany si ponechaly lhůtu k případnému odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám