Hlavní obsah

Ředitelka Metropolitní univerzity stane u soudu kvůli korupci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zakladatelka a ředitelka soukromé Metropolitní univerzity Praha Anna Benešová usedne v květnu na lavici obžalovaných, kde se bude zpovídat z údajné korupce. Hrozí jí za to až pětileté vězení.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Článek

Státní zastupitelství v Praze 10 na ni v těchto dnech podalo obžalobu za nepřímé úplatkářství, podplácení, zpronevěru a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Původně byla obviněna také z podvodu, ale v tomto případě žalobce stíhání zastavil.

Informace potvrdil obhájce

Informace Práva o nynější obžalobě na Benešovou potvrdil v pátek nejprve její obhájce Eduard Bruna, následně i sama šéfka univerzity.

„Je to tak, klientka byla obžalována ze zmíněných trestných činů a již bylo na květen nařízeno hlavní líčení,“ uvedl Bruna.

Benešová může skončit za mřížemi za to, že podle policie dala v několika případech úplatek. „Výše těch úplatků byla 170 tisíc korun,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek loni počátkem března krátce poté, co Benešovou detektivové zatkli přímo na ulici v okamžiku, kdy mířila na historicky první ples své školy. Poté strávila čtyři týdny ve vazbě.

Podle kriminalistů chtěla Benešová údajně uplatit dvaceti tisíci korunami ředitele jedné střední odborné školy v Praze a deseti tisíci jeho zástupce. Oba funkcionáři za to měli vyhovět požadavkům Metropolitní univerzity při uzavírání dodatků ke smlouvám o nájmu prostor v objektu této střední školy a také dát souhlas k rekonstrukčním pracím bez vědomí majitele.

Cítí se nevinná

Policisté ji také vinili z toho, že z peněz univerzity dala na jiné úplatky celkem 150 tisíc korun a nechala si prý také na útraty školy ve výši 65 tisíc korun opravit část svých nemovitostí v Praze a okolí. Navíc prý měla funkcionářům školy vyplácet od počátku roku 2006 z pokladny univerzity na odměnách 1,5 miliónu korun, přičemž tyto částky údajně označila za cestovné.

K tomu podle obvinění také od roku 2001 odpustila téměř třicítce studentů roční školné ve výši 48 tisíc korun (celkem šlo údajně o 2,8 miliónu), protože prý pro ni mohli být prospěšní.

Benešová všechna obvinění před rokem v rozhovoru pro Právo odmítla a v pátek svá slova znovu zopakovala. „Cítím se nevinná. Nikomu jsem žádné úplatky nedávala a určitě jsem nezneužila peníze metropolitní univerzity. V žádném případě peníze ze školy na nic nešly,“ uvedla Benešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám