Hlavní obsah

Policejní lovci lebek zadrželi nebezpečného uprchlého vězně

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Speciální policejní útvar cíleného pátrání, takzvaní lovci lebek, dopadl v noci na čtvrtek nebezpečného uprchlého vězně Pavla Němečka. Zadržen byl v jednom olomouckém bytě. Osmatřicetiletý Němeček utekl v únoru 2008 z polikliniky v Sokolově za pomoci komplice Vojtěcha Janečka. Odpykával si tehdy trest ve věznici v Kolové u Kynšperku.

Foto: Policie ČR, Novinky

Pavel Němeček

Článek

Během útěku jen od ledna 2010 spáchal další čtyři trestné činy se škodou 4,5 miliónu korun. Právu to ve čtvrtek ráno potvrdila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká s tím, že odsouzený už byl dopraven do výkonu trestu.

Podle Kopecké zadržený muž od letošního ledna vystřídal čtyři místa, na kterých se podle policie zdržoval, byt v Olomouci byl jedním z nich. Odsouzený používal několik padělaných a ukradených dokladů, které u něj ve středu policie našla. Kromě toho detektivové zjistili, že měl připraveno pět nových falešných identit.

Nejmladšímu zneužitému bylo čtrnáct let

Podle důvěryhodného zdroje Práva měl Němeček pohlavně zneužít nebo znásilnit nejméně pět chlapců z nichž nejmladší byl teprve čtrnáctiletý.

Kriminalisté násilníkovi kladou za vinu zmíněné znásilnění a pohlavní zneužívání, loupeže, vydírání, nedovolené ozbrojování ve dvou případech útok na veřejného činitele, neoprávněné podnikání a krácení daně.

Většinu činů měl spáchat ve středních Čechách a na Českobudějovicku. Od svého útěku zřejmě nějakou dobu pobýval v zahraničí, protože na něj byl vydán zatykač kvůli skutkům, za které byl odsouzený, což byl podvod a zpronevěra.

Policie ho podle Práva sledovala několik týdnů, především přes telefony.

Od ledna škody za 4,5 miliónu korun

„Při jeho zatýkání kolem jednácté hodiny v noci byly použity donucovací prostředky, neboť podezřelý v minulosti u sebe nosil zbraň a navíc v objektu byl další muž. Zbraň nakonec policisté nenašli," řekla Právu Kopecká.

Policie jeho pohyb monitorovala od ledna letošníh roku. V té době spáchal další čtyři trestné činy se škodou 4,5 miliónu korun.

Janečka v prosinci soud potrestal za osvobození vězně šestiletým vězením. Němečkovi loni v nepřítomnosti soud v Sokolově vyměřil za loupež, vydírání, útok na veřejného činitele, maření výkonu úředního rozhodnutí a nedovolené ozbrojování šest a půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám