Hlavní obsah

Železnice má za sebou nejtragičtější začátek roku za poslední čtyři roky

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První čtvrtletí roku 2010 bylo na české železnici nejtragičtější za poslední čtyři roky. Na dráhách v prvních třech měsících zahynulo 68 lidí, což je navýšení oproti roku 2009 o 34 procent a roku 2008 dokonce o 39 procent.

Foto: Jiří Falout, Právo

Nehoda na přejezdu v Omlenici na Českokrumlovsku. Ilustrační foto

Článek

Počet obětí rostl při střetnutích na železničních přejezdech, registruje Drážní inspekce. Na následky těchto nehod zemřelo v prvních třech měsících letošního roku 15 lidí, čímž došlo k nárůstu oproti roku 2007 o 650 procent.

Při 1 200 neštěstích na drahách letos zahynulo 68 osob a 156 jich bylo zraněno. "Za poslední čtyři roky se jedná o absolutně největší počet mimořádných událostí a zároveň absolutně nejvyšší počet usmrcených osob na dráhách železničních, tramvajových, trolejbusových, speciálních (metro) a dráze lanové v průběhu prvních tří měsíců roku," řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Přestože počet nehod na železnici se letos drží v průměrných hodnotách, mají střety na kolejích výrazně tragičtější následky. "Je to poprvé v historii Drážní inspekce, kdy počet mrtvých přesáhl počet zraněných," doplnil Drápal.

Výrazný nárůst počtu mimořádných událostí eviduje Drážní inspekce na tramvajových, trolejbusových drahách a v metru, když tam letos prošetřovala už 747 nehod.

V prvním čtvrtletí roku 2010 také výrazně stoupl počet nehod na železničních přejezdech. Zatímco v předcházejících letech docházelo průměrně k 53 střetnutím, tak v letošním roce Drážní inspekce eviduje 86 takovýchto událostí, v důsledku kterých zemřelo již 15 lidí a 28 bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám