Hlavní obsah

Bývalý advokát Nováček obral klienty o peníze, dostal pět let

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský krajský soud uložil ve čtvrtek bývalému advokátovi Zdeňku Nováčkovi za podvod a zpronevěru pětiletý trest vězení. Právník, který kdysi pobíral milióny od státu, tak končí za mřížemi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Nováček (vpravo) u soudu se svým obhájcem Pavlem Holubem.

Článek

Ještě před několika lety se Nováček vyhříval na právnickém Olympu, jméno si totiž udělal díky své účasti v kauze Diag Human, kdy mu stát za jeho služby zaplatil deset miliónů korun. Pak ale přišel tvrdý pád až na dno zakončený čtvrtečním verdiktem brněnského Krajského soudu.

Nováček přijímal peníze do advokátní úschovy od lidí kupujících či prodávajících nemovitosti. Čtveřice lidí se ale svých peněz, celkem přes dva a půl miliónu korun, už nedočkala. Jde přitom o starší lidi, kteří tak přišli o většinu svých úspor. V té době už byl Nováček přitom obžalován ze zpronevěry a věděl, že už nemůže jako advokát vystupovat.

Snažil jsem se nehradit škodu jinému poškozenému, ale jen jsem vytloukal klín klínem. Spoléhal jsem na to, že si peníze zase někde opatřím.
Zdeněk Nováček

„Přesto tak činil, využíval toho, že má kancelář a dobrou pověst, a nikoho z poškozených o tom neinformoval,“ prohlásili soudci v čele s Marií Večeřovou. Nováček se u soudu hájil tím, že nechtěl nikoho poškodit.

„Snažil jsem se nehradit škodu jinému poškozenému, ale jen jsem vytloukal klín klínem. Spoléhal jsem na to, že si peníze zase někde opatřím,“ snažil se pohnout soudce ke shovívavosti Nováček.

Soud nakonec přistoupil na argumentaci Nováčkova obhájce Pavla Holuba a místo původního trestu 6,5 roku vězení za dva samostatné skutky vyměřil obžalovanému advokátovi jeden mírnější trest. Současně musí Nováček všem poškozeným vrátit jejich peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám