Hlavní obsah

Úřednice dostala za vydávání řidičáků za úplatu tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Okresní soud v Kladně v úterý uložil tříletý trest bývalé úřednici slánské radnice Květě Minaříkové, která podle něj neoprávněně rozšiřovala řidičská oprávnění. Od zájemců za to inkasovala peníze. Někdejší zaměstnankyně odboru dopravy byla odsouzena za braní úplatků, poškozování a zneužití záznamů na nosiči informací a neoprávněné nakládání s osobními údaji. Proti rozsudku se na místě odvolala ke krajskému soudu.

Článek

Případy, které jí obžaloba dávala za vinu, se staly v letech 2003 a 2004. Úřednice podle soudu zapisovala do centrálního registru, často pod heslem svých kolegyň, nepravdivé informace o řidičích. Díky tomu pak dotyční obdrželi nový řidičský průkaz, aniž absolvovali rozšiřující výuku autoškoly či skládali zkoušku z odborné způsobilosti. Minaříkové za to podle soudu platili většinou 15 000 korun, v některých případech ale výše úplatku dosáhla 25 000 nebo 30 000 korun. Celkově se žena obohatila o několik stovek tisíc.

"Je zde celá řada nepřímých důkazů, které do sebe vzájemně zapadají a obžalovanou usvědčují," uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Vlastimil Matula. Odsouzená vinu popírá, obhajoba poukazovala na to, že do systému mohly vkládat nepravdivé údaje o řidičích i jiné úřednice. Soudce to nezpochybnil. Namítl však, že nikdo jiný kromě Minaříkové neměl důvod v evidenci cokoliv měnit.

Kladenský soud již Minaříkové v minulosti uložil podmíněný trest a pokutu, odsouzená i státní zástupce se ale proti rozsudku odvolali. Krajský soud v Praze si poté vyžádal doplnění důkazů a přehodnocení celého případu. Zároveň se však u soudu vyšší instance řešil další případ Minaříkové, jenž se týkal údajného desetimilionového podvodu. V této kauze byla bývalá úřednice potrestána rovněž podmínkou. Kladenský soud tak dnes musel uložit souhrnný trest a podle Matuly již nemohl být podmíněný.

"Zdejší soud musel čekat na to souběžně probíhající vyšetřování u krajského soudu, tím vznikly jisté průtahy, ale neočekávám, že by se teď mělo jednání nějak dále protahovat. Krajský soud jistě rozhodne v dohledné době," věří Matula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám