Hlavní obsah

Soud potvrdil dvanáctileté tresty za přípravu vraždy podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud napodruhé potvrdil verdikt nad trojicí mužů za přípravu vraždy pražského podnikatele. Právník Vladimír Kopta, správce konkurzní podstaty Ivo Čermák a krkonošský hoteliér Petr Baďouček si každý odpykají 12 let ve vězení se zvýšenou ostrahou.

Článek

Na odstranění nepohodlného muže, který proti nim měl svědčit, si najali recidivistu, ten je ale prozradil. Nejvyšší soud rozhodl v únoru bez veřejného jednání.

"Soudy přesvědčivě vyložily, proč obhajobě obviněných neuvěřily a jaké důkazy k potvrzení jejich viny vzaly za prokázané," uvedl v rozhodnutí senát s předsedou Michalem Miklášem.

Hlavním důkazem proti odsouzeným byla výpověď recidivisty Fedora Hamburga, najatého údajně na zavraždění podnikatele. Obhájci obžalovaných ale označili Hamburga za člověka, který trpí stihomamem, slyší v hlavě hlasy a osobnost má narušenou kvůli užívání pervitinu. Poukazovali na rozpory v jeho výpovědích.

Kromě Hamburgova udání posloužily kriminalistům jako důkazy ještě odposlechy hovorů z mobilních telefonů obžalovaných a SMS zprávy. Při komunikaci muži používali šifrovaná slova.

V obžalobě stálo, že vraždu podnikatele vymyslel Kopta. Čermák fungoval jako prostředník mezi ním a Hamburgem a Baďouček Hamburga vozil autem. Ukazoval mu, kde podnikatel bydlí a kam jezdí na chatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám