Hlavní obsah

Rodina zavražděných manželů v otevřeném dopise: policie se na nás vykašlala

– České Budějovice
Právo, Novinky, Petr Pokorný

Pozůstalí po jihočeském skladateli a hudebníkovi Pavlu Malhockém (62) a jeho manželce Janě (50), kteří se stali ve čtvrtek 11. února krátce po půlnoci obětí vraždy ve svém českobudějovickém bytě, žádají prošetření postupu policie. Domnívají se, že tragédii šlo zabránit. Dopis podepsaný synem zavražděného hudebníka Mikulášem Malhockým odeslali v úterý.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Těla obětí jsou vynášena z domu.

Článek

Manžele zabil minulý čtvrtek v jejich bytě v Českých Budějovicích syn ženy z prvního manželství Jan Heidinger. Rodinu už delší dobu ohrožoval.

Policie ho ještě ten den zadržela v Německu, čeká se na jeho vydání. [celá zpráva]

Mikuláš Malhocký poukazuje na to, že policie o ohrožení věděla, ale po celou dobu, a dokonce ani v osudný den, nedokázala rodinu ochránit. V den vraždy přitom Malhocký volal policisty na pomoc.

"Věc byla Policií ČR vždy odložena s tím, že „nelze nic dělat“, dokud dotyčný skutečně nespáchá trestný čin. Tedy s brutální strohostí, v kontextu celé tragédie, přeloženo: „Nemůžeme vás před vrahem ochránit, dokud vás opravdu nezavraždí“," popsal syn manželů.

Policie muže hledala jinde

Pozůstalí si myslí, že smrti manželů mohla možná policie zabránit a neztotožňují se s interpretací, že se nedalo nic dělat.

Jako příklad dávají osudný večer, během něhož přišel Jan Heidinger se střelnou zbraní a rodině vyhrožoval. Pavel Malhocký volal policisty a žádal o ochranu a pomoc. "Policisté přijeli a zase odjeli," píše.

"Co však udělala Policie ČR v tomto případě? V momentě, kdy se pachatel na místě činu neobjevil (zřejmě kvůli přítomnému policejnímu autu), jel údajně policejní vůz na projížďku po městě s tím, že podezřelého „hledá“. Rodina ve víře, že jim Policie ČR pomůže a že je ochrání, šla spát a místo činu zůstalo až do vraždy Policií ČR nesledováno, nehlídáno," popisuje otevřený dopis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám