Hlavní obsah

Loni na železnicích zemřelo 219 lidí, nejméně od roku 2003

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předběžných statistik Drážní inspekce zahynulo loni při 4211 nehodách na drahách v České republice 219 osob, dalších 717 lidí bylo zraněno. Na přejezdech došlo ke 227 střetům vlaků s auty. Při těchto střetech zahynulo 37 osob, dalších 87 bylo zraněno. Vlaky v roce 2009 srazily celkem 246 lidí, z nichž zahynulo 174 a dalších 72 bylo zraněno.

Článek

„Je to nejmenší počet mimořádných událostí od roku 2004 a usmrcených osob od roku 2003, avšak statistiky se ještě mohou měnit,“ uvedl Jan Kučera z Drážní inspekce. Počet nehod a zraněných osob na přejezdech je nejnižší od roku 2003.

Provozovatelé drážní dopravy v Česku mohou podle statistik přibližně za 20 % všech karambolů, tento výsledek je srovnatelný s předchozími roky. „Ve většině případů újmy na zdraví či smrti jde odpovědnost mimo dráhu,“ doplnil Kučera.

Nejzávažnější nehodou na přejezdu bylo červencové střetnutí osobního vlaku, jedoucího z Černého Kříže do Českých Budějovic, s osobním automobilem mezi Horní Planou a Černou v Pošumaví. Při nehodě zahynuly dvě osoby a další dva lidé byli zraněni. Automobil vjel přímo před přijíždějící vlak. Strojvedoucí ihned použil rychlobrzdu, ale vlak jedoucí rychlostí 58 km/h tlačil automobil ještě 90 metrů, než zastavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám