Hlavní obsah

Přepadený taxikář skončil na invalidním vozíku, útočníci dostali vysoké tresty

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úplné výpadky paměti, občas se chová jako malé dítě. Problémy s motorikou. Doživotní tragické následky má znojemský taxikář, kterého loni v létě přepadla milenecká dvojice rakouských pobudů. Brněnský soud poslal dvojici útočníků do vězení a také je vyhostil. Stane se tak poté, až si trest odpykají.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dvojice obžalovaných útočníků u soudu

Článek

Bývalá prostitutka Jarmila Gruszewská dostala trest ve výši osm let, její rakouský nezaměstnaný druh Bernard Metzker bude za mřížemi 7,5 roku. Současně byl vyhoštěn z Česka na pět let.

Oba se loni toulali krajem bez trvalé střechy nad hlavou. Dostali se do finančních potíží. Byla to právě Jarmila, která přišla s nápadem přepadnout taxikáře a pro nebezpečnou myšlenku získala i Bernarda.

Úder kamenem do hlavy

Vyzbrojila se téměř kilovým kamenem a kuchyňským nožem. Taxikáře si najali ze Znojma do Havraníků. „Když dojeli na místo, udeřila taxikáře obžalovaná kamenem do hlavy. Muže však neomráčila, proto podala z tašky svému druhovi na předním sedadle nůž s čepelí dlouhou 17 centimetrů,“ zaznělo v obžalobě.

Taxikář, kterého muž jen zranil na ruce, se nakonec ubránil a oba útočníky zahnal. Dvojici lupičů se pak podařilo nedaleko místa činu najít díky služebnímu psovi. Útok měl však osudové následky.

Osudný odchod z nemocnice na vlastní žádost

Taxikář sice šel na vyšetření do nemocnice, ale ani nečekal na výsledky rentgenu a odešel na vlastní žádost s tím, že je mu dobře. O čtyři dny později, 1. srpna pak na zcela rovném úseku havaroval nárazem do protijedoucího vozu. Celou dobu před tím si stěžoval na bolesti hlavy a nevolnosti.

Podle lékařů mohlo být za havárií slabé krvácení do mozku, které bylo zapříčiněno úderem kamene při útoku. To se však snaží vyvrátit obhajoba obžalovaných, kterým hrozí až 12 let vězení. Obhájci tvrdí, že krvácení do mozku je následek zmíněné havárie. Taxikář je téměř nesoběstačný a musí se o něj starat jeho manželka.

Reklama

Výběr článků

Načítám